Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyświetlanie wyniku skryptu php na stronie nie używając php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Hudini5
Witam,
czy jest możliwość wyświetlenia wyniku działania skryptu php nie używając php? Może javascript wykona skrypt i wyświetli tylko wynik. Albo jakiś inny sposób.

Dziękuje z góry za zainteresowanie smile.gif
darko
Cytat
czy jest możliwość wyświetlenia wyniku działania skryptu php nie używając php?

Tak, prawdopodobnie ta sytuacja ma miejsce, kiedy czytasz tę odpowiedź (zapewne nie posiadasz php, a czytasz ten tekst wyciągnięty z bazy danych za pomocą php właśnie ) winksmiley.jpg Przepraszam trochę szydzę, może tak: php jest wykonywane po stronie serwera, a javascript po stronie tzw. klienta, czyli Twojej przeglądarki.

Cytat
Może javascript wykona skrypt i wyświetli tylko wynik

Może. Zapoznaj się z technologią ajax (komunikacja skryptów javascript <----------> php) poszukaj, google pomaga.

Napisz może, co chcesz zrobić i jaki masz w tym cel to będzie nam wszystkim łatwiej smile.gif
Hudini5
Znam podstawy ajaxa, ale miałem nadzieje na łatwiejsze rozwiązanie coś w stylu np. podania jako atrybut src znacznika <script> pliku, który ma być wykonany.

Generalnie to jest tak. Mam stronę postawioną na joomli. Jest na niej zagadka dźwiękowa(odtwarzacz flash) i w zależności od godziny skrypt generuje ten sam kod tylko różnie się atrybutem podanym do odtwarzacza. Czyli w zależności od godzinny inny dźwięk jest odtwarzany. Na stronie wyświetlam to jako moduł. Ale chciałbym mieć też możliwość wstawienia tej zagadki w środku artykułu, w którym można używać tylko HTMLa lub javascript. Jakieś pomysły bo ja od wczoraj na nic nie wpadłem. Nie koniecznie musicie podawać na tacy - choć byłoby wskazane bo termin w plecy trochę - ale przynajmniej jakieś wskazówki w jaki sposób to zrobić smile.gif
darko
A nie możesz sobie tego flashowego playera oasdzić w htmlu jako object ? Nie widzę tu zastosowania php.
Hudini5
Do odtwarzacza jest podawana zagadka dźwiękowa za pomocą zmiennej GET, która przybiera różną wartość w zależnosci od godziny i danych z bazy danych. W panelu można sobie wgrywać nowe zagadki dźwiękowe które są przekazywane do odtwarzacza jako zmienna GET.
darko
Wyślij do odtwarzacza żądanie ajaxowe z odpowiednimi parametrami, piszesz, że możesz korzystać z javascript więc spróbuj. Co do właściwości src dla znacznika script to nie doradzę, bo nie wiem w jaki sposób można byłoby to połączyć: <script src="sciezka_do_odtwarzacza.swf?param1=wartosc1&param2=wartosc2"> ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.