Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Mysql]Brak Znaków.
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Skrypty forum
_Kam_
Witam, zimportowałem bazę mysql na drugi serwer za pomocą pliku wcześniej utworzonego pliku .sql.
Baza została pomyślnie przeniesiona, wszystko działa, jest jedyny dość poważny problem. Otóż nie ma polskich znaków, liter , zamieniają się one na znaki zapytania.
W Pliku .sql patrzyłem czy są znaki Polskie i znalazłem.
Może ktoś pomóc ?

thek
Zanim zaimportujesz bazę, sprawdź jaki format zapisu danych ma plik. Nie po to przy imporcie masz do wyboru kodowanie pliku jako utf8, latin2 i inne. Ono właśnie dlatego jest, byś krzaków uniknął.
_Kam_
Próbowałem z utf8 i latin2 i jest to samo.
camikazee
Otwórz plik *.sql jakimś edytorem np notepad++, podejrzyj jak wyglądają ogonki, użyj gżegżółki do zmiany kodowania, tak by w pliku były polskie znaki, potem wklej to w oknie SQL a nie importuj.
_Kam_
A możesz dokładnie powiedzieć jak to zrobić lub podać jakieś gg albo cośquestionmark.gif

A gdzie jest to okno??
camikazee
Wszystko robisz domniemam w phpMyAdminie i tam masz zakładkę SQL. I tam wklejasz zawartość pliku *.sql Kwestia tego, aby to co wklejasz było z polskimi ogonkami. Jeżeli tak nie jest musisz je zamienić, robisz to gżegżółką albo notepadem korzystając z funkcji znajdź i zamień, przykładowo masz literkę "±" co jest odpowiednikiem "ą". Wtedy za pomocą ww funkcji szukasz wszystkie "±" i zamieniasz na "ą". I tak dla pozostałych ogonków, które są w innym kodowaniu. Mam nadzieję, że dobrze wytłumaczyłem smile.gif
darko
Ciężko będzie wprowadzić z klawiatury znak ± ale można spróbować użyć opcji wstaw symbol w np. OpenOffice lub MSWord
camikazee
To tak dla ułatwienia, znaki i odpowiedniki

ą ±
Ą ˇ
ź Ľ
Ź ¬
ś ¶
Ś ¦

Zakładając oczywiście, że tak wyglądają powyższe ogonki w pliku.
_Kam_
Witam.
To Jest Widok z Bazy Danych i tam jest każdy Polski Znak:
http://grab.by/1mTv

A to Widok z Forum:
http://grab.by/1mTP

Widać , że w Bazie Danych Jest ok a na Forum Nie :/
camikazee
Na 90% powinno pomóc doklejenie tej linii:

1. mysql_query('SET NAMES latin2');

zaraz za połączeniem i wybraniem bazy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.