Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyrażenie regularne z warunkiem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Largo
Witam,

Piszę właśnie pewne wyrażenie i niestety nie umiem przejść do najgorszego etapu. Od razu mówię, że nie wiele, a nawet prawie nic nie umiem z wyrażeń regularnych - pierwszy raz uch używam. Oto jaki schemat mam osiągnąć:

/ban Largo [ 24, M ]

O co w tym chodzi? Pierwszy element to kwestia czy dany tekst do komenda czy nie - wyszukiwanie w tablicy komendy i znak /. Drugi to nazwa użytkownika. A pozostałe 2 to kwestia opcjonalna. I tu pojawia się problem. One są opcjonalne, więc nie wymagane. Można podać 3 lub 4 parametry. I tu chodzi o to, aby zrobić wyrażenie które stawi warunek "spacji". Oto moje wypociny:

1. '/^(\/[a-z]+)\s([a-zA-Z0-9]+)\s?([0-9]+)\s?(M|H|D){1}$/D'

Jak poprawić ewentualne wyrażenie, może też porady jak je ewentualnie zoptymalizować :-) Mile widziane porady.

Pozdrawiam,
Largo
zegarek84
spacja ma być tylko przed opcjonalnym argumentem?? dodatkowo (M|H|D){1} - nie potrzeba tu {1}... patrząc na Twoje wyrażenie nie uwzględniłeś nawiasów klamrowych i nie wiem czy one mają być, więc napiszę bez nawiasów klamrowych
pasuje do:
/cokolwiek MaMdafd 231 M
/cokolwiek MaMdafd M
/cokolwiek MaMdafd 231
Kod
'/^(\/[a-z]+)\s([a-zA-Z0-9]+)(?:\s([0-9]+))?(?:\s(M|H|D))?$/'

w Twoim poprzednim wyrażeniu pasowało też do np.:
/cokolwiek MaMdafd[tu 2 spacje]231 - 2 ostatnie spacje - forum wyświetla jedną to dałem w kwadratowym to o co mi chodzi...
/cokolwiek MaMdafd231 - też i brak spacji
/cokolwiek MaMdafd231M - a i to też było dopuszczalne

nawias (?smile.gif grupuje aczkolwiek nie zapamiętuje wyrażenia, znak zapytania (nie w tym nawiasie ;p) oznacza, że dany znak/wyrażenie może aczkolwiek nie musi wystąpić, jeśli znak zapytania jest po + lub * skraca to dopasowanie do niezbędnego minimum - trochu o zachłanności wyrażeń regularnych możesz poczytać...
Largo
Witaj,

Dziękuje za odpowiedź i na 100% muszę sobie zakupić książkę o wyrażeniach regularnych. Mój dalszy problem rozbił się w czasie testów - standardowe ustawienie forum pozwala na korzystania z imion bez ograniczenia znaków, a nawet jeżeli to nie zawsze wiadomo jakie poda administrator. I tu pojawiła się propozycja, aby nazwę użytkownika dać w cudzysłowy, czy to dobry pomysł? Jeżeli tak, to dlaczego konstrukcja (\') nie działa prawidłowo?

Przykład: /ban 'Largo Winch' 24 H

PS. Oczywiście, o ile to możliwe, to czy da się zrobić tak, aby nie musiał administrator zawsze wpisywać '', a tylko dla sytuacji kiedy imię składa się z dwóch członów?

PS2. Poradziłem sobie i nawet zrobiłem z sekwencją, gdzie nick składa się ze spacji...

Pozdrawiam,
Largo
zegarek84
mogłeś pokazać swoją wersję winksmiley.jpg - bo z chęcią poszukałbym błędów winksmiley.jpg
u mnie to działa - testowałem - w tablicy 0 jest dopasowaniem do całości:
  1. $text="/ban 'fgs gf' 24 H";
  2. $pattern = '/^(\/[a-z]+)\s\'?((?<=\')[^\']+(?=\')|(?<=\s)[a-zA-Z0-9]+(?=\s))\'?(?:\s([0-9]+))?(?:\s(M|H|D))?$/';
  3.  
  4. echo preg_match($pattern,$text, $matches);
  5. print_r($matches);
Largo
Witaj,

Problem nazwy użytkownika rozwiązałem o dziwo prosto... \D :-) Zresztą, stworzyłem sobie analizator tych komend. I teraz najdziwniejsza nie działa priorytetowa: /ban Largo ^^

1. $pattern = '/^(\/[a-z]+)\s([a-zA-Z0-9\D]+)?(?:\s([0-9]+))(?:\s(M|H|D))?$/';

Poprawiłem nieco to, ponieważ nie może dojść do takiej sytuacji: /ban Largo M :-) Usunąłem jeden "?", ale nie działa dla podstawy. URL do skryptu to: Sprawdzanie wyrażenia

Pozdrawiam,
Largo
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.