Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: php & apache
Forum PHP.pl > Forum > PHP
rogeros
witam.
Zbudowałem urządzenie elektroniczne bazujące na modemie gprs.
Za pomocą tego modemu wykonuje połączenie socket na porcie 80
łącze się ze skryptem php i w zmiennych GET podaje dane które to
już php zapisuje sobie w bazie danych.

I to działa bardzo fajnie aleee.

Czy jest możliwość w php albo w samym apache aby w odpowiedzi nie
dostawać nagłówków http. np teraz dostaję (podam na przykladzie google)

1.  
  2. HTTP/1.1 200 OK
  3. Date: Tue, 29 Dec 2009 21:07:06 GMT
  4. Expires: -1
  5. Cache-Control: private, max-age=0
  6. Content-Type: text/html; charset=ISO-8859-2
  7. Set-Cookie: PREF=ID=ccd5b28329883839:TM=1262120826:LM=1262120826:S=GSZx9GDsLSGHnRhl; expires=Thu, 29-Dec-2011 21:07:06 GMT; path=/; domain=.google.pl
  8. Set-Cookie: NID=30=H58XQsgSpKVCvAmvgaoZ_sR2XY7RujeRcrdDbNJYDfkPZjT658CRQxHO8gh2jTNrGBua4k58-TebPx1xoT1qeJPoC5eS25XtuCG4lh6UWv1Ccf7GzULxB5Bj9o2OVKoT; expires=Wed, 30-Jun-2010 21:07:06 GMT; path=/; domain=.google.pl; HttpOnly
  9. Server: gws
  10. X-XSS-Protection: 0
  11. Transfer-Encoding: chunked
  12.  
  13. ...TUTAJ POJAWIA SIĘ ODPOWIEDŹ Z SERWERA CZYLI HTML

i chciałbym takie nagłówki wyłączyć ponieważ zabiera mi to bardzo dużo transferu sad.gif a dane w nagłówkach nie są mi potrzebny
tylko sama "esencja" czyli wynik skryptu PHP.

Dlatego zwracam się do was z pytaniem czy jest możliwość wyłączyć takie nagłówki za pomocą php.
Czy może się da zrobić to w samym serwerze www (w ostateczności wykupiłbym serwer dedykowany i dokonał zmian w apache)
Czy są jakieś inne sposoby.

Korzystając także z okazji może na forum znajduje się także osoba znająca się ogólnie na socketach. Ponieważ.
Takie urządzenie elektroniczne łączy się z serwerem co 10sekund przesyła dane i zamyka połączenie.
Ale co w przypadku gdy urządzeń będzie 1000?
Wybrałem serwer www ponieważ tak mi się wydaje że obsłuży taką ilość urządzeń ponieważ stworzony jest
to dostępu z zewnątrz na jednym porcie socket przez wielu użytkowników w tym samym czasie.

Ale czy może byłoby lepszym rozwiązaniem stworzenie aplikacji która by nasłuchiwała jakiś port i pobierała dane z urządzeń.
tylko moja wiedza jest taka że na danym sockecie i porcie może być w jednym czasie nawiązane tylko jedno połączenie.
wiec przy ilości urządzeń 1000 mogłoby to spowodować kolizje i wszystko by się zapchało.

Może ktoś z forumowiczów ma taką wiedzę i potrafi rozwiać moje wątpliwości za co serdecznie z góry dziękuje.
P.S szczęśliwego nowego roku życzę wszystkim.
erix
Właśnie Twoim problemem jest to, że korzystasz z serwera WWW. Nagłówki MUSZĄ być wysyłane.

Rozwiązaniem byłoby napisanie jakiegoś prostego programu, który obsługiwałby sockety i przez ew. (Fast)CGI komunikował się z interpreterem. Pozostaje jeszcze kwestia tego, że taki serwer możesz bezpośrednio w PHP zaimplementować. winksmiley.jpg

Cytat
Ale czy może byłoby lepszym rozwiązaniem stworzenie aplikacji która by nasłuchiwała jakiś port i pobierała dane z urządzeń.
tylko moja wiedza jest taka że na danym sockecie i porcie może być w jednym czasie nawiązane tylko jedno połączenie.
wiec przy ilości urządzeń 1000 mogłoby to spowodować kolizje i wszystko by się zapchało.

Poczytaj o architekturze klient-serwer. winksmiley.jpg
rogeros
Cytat(erix @ 29.12.2009, 22:23:34 ) *
Rozwiązaniem byłoby napisanie jakiegoś prostego programu, który obsługiwałby sockety i przez ew. (Fast)CGI komunikował się z interpreterem. Pozostaje jeszcze kwestia tego, że taki serwer możesz bezpośrednio w PHP zaimplementować. winksmiley.jpg

Tworząc takie oprogramowanie które nasłuchiwało by port czy to w php czy tez winnym języku bezpośrednio łączyło by się z baza i zapisywało dane.
I taką aplikację potrafię napisać.

Jednak nurtuje mnie pytanie. Jak powinna wyglądać komunikacja urządzenie elektryczne <-> aplikacja po stronie serwera.
I jak jest z wydajnością? Ile urządzeń obsłuży.

erix
Cytat
urządzenie elektryczne <-> aplikacja po stronie serwer

Urządzenie - masz na myśli jakieś urządzenie wpięte np. do portu RS232? Za mało szczegółów podajesz. Bo wcześniej pisałeś coś połączone via TCP-GPRS, teraz trochę inaczej.
rogeros
nie, nie. cały czas mówimy o urządzeniu łączącym się z serwerem poprzez TCP lub UDP wykorzystując gniazda.
źle się wysłowiłem chodziło mi o urządzenie elektroniczne - modem gprs.
tylko że takich modemów wysyłających dane może być wiele.
erix
I w czym problem? winksmiley.jpg

Przecież proces serwera dla każdego gniazda startuje osobny wątek służący do komunikacji z konkretnym klientem. winksmiley.jpg

Jest odpowiednie rozszerzenie do gniazdek w PHP, przejrzyj przykładowe skrypty z dokumentacji, to wszystkiego się dowiesz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.