Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Co to znaczy wadliwie napisany skrypt?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Zwariowany
Ostatnio rozmawiałem z właścicielem firmy hostingowej i mówił, że często blokują konta bo skrypty są "napisane w wadliwy sposób". Nie dopytałem go co to znaczy. Myślę, że jak ktoś wstawia pętle, która liczy do nieskończoności to jest to wadliwy skrypt. Ale co jeszcze może być wadliwym skryptem, co baaardzo obciąża serwer?

Pozdrawiam

Quantum
Słaba optymalizacja zapytań do baz danych lub jej brak, używanie przestarzałych lub czasem "zbyt skomplikowanych" rozwiązań nie wymaganych w danej chwili, które w nadmierny sposób zużywają zasoby serwera. Dużo by wymieniać, wpisz w google "optymalizacja skryptów PHP" i dostaniesz szereg wskazówek.
vokiel
Jeśli to wina bazy danych , to poproś ich o slowlogi, to zobaczysz które zapytania powodują największe obciążenie.
Jeśli same skrypty php to przejrzyj gdzie są pętle, jak z ich warunkiem zakończenia, gdzie jest obsługa plików, operacje na grafikach etc.

Możesz też sobie debugować skrypt, sprawdzać obciążenie pamięci w poszczególnych krokach.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.