Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Router DI-524 i PrintServer REPOTEC RP-UB1801A
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
kajzur
Witam,
podłączyłem pod tego Print Servera drukarkę CANON MP 140 Pixma, a sam Print Server kablem prostym pod router DLink-524. No i co teraz? PS się świeci, tzn diodki się świecą, tak samo jak dioda przy routerze, oznaczona numerem wejścia WAN. Co dalej zrobić? Router przydzielił IP? Jak sprawdzić jakie?
vokiel
Skanerem sieci, albo jeśli router ma taką opcję, to w panelu adm powinieneś mieć listę osób w sieci (z adresami MAC).
kajzur
Hmm, skaner sieci pokazuje mi tylko komp stacjonarny, oraz laptop, a drukarki już nie.. Tak samo panel routera, pokazuje IP (statyczne) laptopa, oraz dynamiczne stacjonarnego.. Co może być nie tak? Może mam podnieść jakąś usługę na routerze?

Pomyślałem że można by wskazać jako adres drukarki adres bramy 192.168.0.1 ale pokazuje że brak procesora drukarki. Więc pewnie to nie ten adres. Router go nie przydzielił..
vokiel
Czekaj, czekaj. Jeśli drukarkę podłączyłeś pod PrintServer, to może zainstaluj PSAdmin i w nim skonfiguruj wszystko co i jak. Może nie masz włączonego DHCP na routerze, a printserver sam sobie nie przypisał IP.

Postępowałeś zgodnie z instrukcją?
thomson89
W ustawieniach print server powinna być opcja udostępniania drukarki. Możliwe że trzeba ustawić jakie adresy IP mogą korzystać z drukarek. Kolega kiedyś tak miał że musiał udostępniać drukarkę na print serverze.

Albo problemu typu, jak ~vokiel mówił.
kajzur
DHCP mam włączone, inaczej by stacjonarny nie dostał dynamicznego IP. Ale ok, zobacze PSAdmina jutro, co do instrukcji - przeglądałem to, ale wydawało mi się, że to będzie kwestia podłączenia kabelków.. winksmiley.jpg No jutro zedytuję posta smile.gif

Witam,
ściągnąłem PSAdmin, i on mi nie wykrywa mojego Print Servera.. Wogóle zadnego nie wykrywa.. Jakieś inne pomysły?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.