Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Include w podstronach
Forum PHP.pl > Forum > PHP
TheArt
Właściwie nie wiem jak to nazwać.

Mam stronę główną

1. switch($_GET['page'])
  2. {
  3. case 'onas':
  4. $dzial="1";
  5. include "tresc/leftcl_onas.php";
  6. break;
  7. case 'oferta':
  8. $dzial="2";
  9. include "tresc/leftcl_oferta.php";
  10. break;
  11. default:
  12. echo "przeszlo do default<br>";
  13. print $dzial;
  14. if ($dzial == "1") {
  15. include "tresc/leftcl_onas.php";}
  16. elseif ($dzial == "2") {
  17. include "tresc/leftcl_oferta.php";}
  18.  
  19. }

jak zrobic zeby ta zmienna $dzial byla dostepna bo nie jest, przechodzac na strone O NAS wkleja sie zawartosc leftcl_oferta.php, ktora jest zlozona z kilku includowanych tresci. Przykladowo bedac na stronie O NAS klikajac w link HISTORIA zmienna $_GET przyjmuje wartość HISTORIA, przez co index.php przechodzi do default. Tam powinien wkleic leftcl_onas.php jednak nie robi tego mimo ze zmienna $dzial zostala zdefiniowana przy przejsciu do O NAS.
cojack
Ale po przejściu w historia zmienna $dział nie istnieje bo skrypt jest wykonywana od nowa. Więc jak ma historia to to co jest w onas i oferta w switch się nie wykona. Także to co masz w default możesz połowę wywalić a nawet 5/6 ;p
TheArt
wlasnie w tym rzecz ze nie trzyma ta zmienna, przez to index nie wie co ma wyswietlic, zobacz screen tam opisalem dokladniej o co biega

skowron-line
A nie możesz po prostu dodatkowej zmiennej do _GET wprowadzić questionmark.gif
TheArt
Mogę tylko wtedy adres będzie brzydki, teraz wygląda akceptowalnie ?page=nazwa
skowron-line
No ale coś za coś jeżeli nie dasz zmiennej w adresie to będziesz rzeźbę w gównie uskuteczniał żeby to zrobić.
cojack
jak Ci tak bardzo zależy na takim adresie to zrób sobie te dwie zakładki (zimne, gorące) na js, i po problemie.
adminik
Albo mod_rewrite lub patent z np. kohanaphp.
skowron-line
Cytat(adminik @ 4.01.2010, 21:36:50 ) *
Albo mod_rewrite lub patent z np. kohanaphp.

a jaki to patent questionmark.gif bo ciekawy bardzo jestem
TheArt
Dodatkowa zmienna w _GET też nie spełnia zadania, bo w index.php leci do default, js odpada, wystarczylaby mi zmienna globalna, zeby nie tracila zawartosci
phpion
Cytat(TheArt @ 4.01.2010, 21:45:14 ) *
wystarczylaby mi zmienna globalna, zeby nie tracila zawartosci

Czyli ciasteczko albo sesja.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.