Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: historia
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Robert007
Witam, jak zrobić najlepiej historie postów (forum) optymalnie ?
skowron-line
co masz na myśli pisząc "historia postów" bo nie bardzo rozumiem.
Robert007
historia nie przeczytanych postów tj. posty nie przeczytane przez danego użytkownika (użytkownik = id)
skowron-line
hmmm stronicowanie.
Robert007
czyli jak bym musiał zapisać do bazy MYSQL aby odczytać i usunąć wpisy danemu użytkownikowi?

aktualnie próbowałem tak:

Kod
INSERT INTO historia (user_id, post_id, topic_id, forum_id) VALUES ($user['user_id'], $post_id, $topic_id, $forum_id)

lecz mi się wydaję że powinienem wpisać tyle razy ile jest userów by odczytać dla każdego z osobna i usunąć tylko jemu wpis

skowron-line
Powiem szczerze że nigdy czegoś takiego nie robiłem, ale wydaje mi się że najlepiej tak będzie z tym że pamiętaj że nie musisz userowi wszystkich nieprzeczytanych postów pokazywać zrób np tak że pokażesz ostatnie 300 po dacie utworzenia, lub z ostatnich kilku dni.
Taka tabela będzie Ci szybko przyrastała więc możesz wpisy starsze niż 5 dni od bieżącej daty kasować bo i tak nie będą się łapać do twojego warunku.

No ale jak napisałem nigdy czegoś takiego nie robiłem więc sam z chęcią przeczytam wypowiedz kogoś bardziej doświadczonego w tym temacie.
Crozin
@skowron-line: chodzi chyba o coś takiego, że w momencie gdy ja napiszę ten post, Ty przeglądając forum będziesz widział ten wątek jako wątek z nowymi wiadomościami.

Co do samego problemu... znalazłoby się kilka metod, ale IMO najszybciej dojdziesz do tej "właściwej" podglądając gotowe skrypt - ot chociażby phpBB - zobacz jak to tam zrealizowano i spróbuj skopiować i ewentualnie dostosować do własnych wymagań rozwiązanie.
Robert007
podglądałem do phpbb2 ale gdzie jest zapis historii?
Crozin
1) phpbb w wersji 2 to dosyć stary skrypt
2) W sumie to nie wiem czy sam mechanizm jakoś się zmienił - nigdy się nie interesowałem phpbb
3) Przeznacz te 15-60 minut na znalezienie odpowiednich tabel(i) w bazie i ewentualnie kodu odpowiadającego za operowanie na tych danych - to naprawdę nie jest takie trudne...
Robert007
Cytat
to naprawdę nie jest takie trudne...

nie powiedziałem że sobię z tym nie poradzę ale chodziło mi o najlepszy sposób zrobienia tego aby za bardzo nie obciążać hostingu co powoduje mały lag (nie koniecznie widoczny)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.