Może ktos spróbuje zapisać ten kod do pliku np.: cennik.php i poradzi co w tym przypadku trzeba zrobić.
<?php class myClass { public $navilinks=''; 'index2' => 'index2.php', 'cennik' => 'cennik.php', 'kontakt' => 'kontakt.php' ); public $current_page=''; public function __construct() { //Sprawdź na jakiej jesteś obecnie stronie //bierzemy samą końcówkę czyli na przykład kontakt.php i zapisujemy w $current_page $this->current_page=$current_page[2]; } function fNavLinks() { //Przechodzę przez wszystkie strony w menu i sprawdzam czy jestem na którejś z nich foreach ($this->pages as $pagename=>$url) { //Jeśli strona na której jestem (current_page) znajduje się w mojej zdefiniowanej tablicy if($url==$this->current_page) { //link aktywny - nadaje mu klase ktora sprawia ze jest wyrozniony (active) $this->navilinks.='<a href=\"'.$url.'\" class=\"active\" >'. $pagename .'</a>'; } else { //link nieaktywny - class nonactive (wyszarzony) $this->navilinks.='<a href=\"'.$url.'\" class=\"non-active\" >'. $pagename .'</a>'; } } return $this->navlinks; } } $c = new myClass(); ?>