Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Access -Problem z bazą danych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Access
izyk
Witam! Piszę prace licencjacką na temat baz danych która ma zawierać bazę wypożyczalni dvd. Baza jest już prawie gotowa jednak mam dwa problemy których nie umiem rozwiązać. Mianowicie po wypożyczeniu i po zwrocie danych filmów pojawiają się raporty widoczne na zdjęciach poniżej

problem 1: Cena widoczna na raporcie wypożyczenia jest dla każdego klienta taka sama, a ja potrzebuje dla stałych klientów zniżki(załóżmy mają roczny staż -10%zniżki, 2letni 20%, 3 -30%) nie mam pojęcia jak to obliczyć i umieścić w aktualnym raporcie(przypuszczam że tu pomoże SQL niestety jestem w tym troszkę zielony:))

problem 2: Na raporcie zwrot chciałbym mieć także wyliczoną cenę za zwłokę. Filmy wypożyczane są np na tydzień każdy dzień zwłoki to 2 zł.

Tutaj dołączam tabele klienci i wypożyczenia oraz relację.

Bardzo proszę o pomoc. Jeśli potrzeba było by podesłać jeszcze jakieś inne screeny proszę pisać. Z góry dziękuję
Gapollo
Tak sobie pofilozofuję, bo ze screenów nic nie mogę przeczytać.
Myślisz, że to fair wobec tych, którzy sami napisali pracę licencjacką? Piszesz o bazach danych a nie znasz SQL'a? A kolega z ławki pewnie zna. Zaraz skończysz szkołę i wyślecie CV do tej samej firmy i będą was wybierać na podstawie krawata bo szkołę macie taką samą.
Wkurza mnie to, bo jak chcę zatrudnić informatyka to trafiam na głąbów, którym ktoś napisał pracę dyplomową. Jak chciałeś mieć tylko papier a nie wiedzę to trzeba było kupić na bazarze. Byś zaoszczędził kilka lat i kupę forsy.
erix
Wystarczające wyjaśnienie jest w poście wyżej. Oczywiście zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.