Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP i php_pgsql
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > PostgreSQL
spokz
Witam.

Moja konfiguracja:
- Apache 2.2.11
- PHP 5.3.0
- PostgreSQL 8.4
- Windows 7

Mam problem z załadowaniem rozszerzenia php_pgsql (oraz php_pdo_pgsql). Próbowałem bardzo wielu kombinacji (kopiowanie starszych wersji .dlli, odpalanie na innych wersjach Apacha i PHP, zmienianie wartości PATH w zmiennych środowiskowych, kopiowanie .dlli do Windows/system32 itd.). Poświęciłem dzisiaj pół dnia na znalezienie rozwiązania, lecz udało mi się połowicznie, gdyż działa ono tylko w starszych wersjach PHP i na Windows XP.

Jeżeli ktoś znalazł rozwiązanie dla takiej konfiguracji to proszę o podpowiedź.

Pozdrawiam.

Dla osób szukających takiego rozwiązania napiszę, że udało mi się uruchomić tą konfigurację. W sumie nic nowego nie zrobiłem a zaczęło działać, więc prawdopodobnie pomógł restart. Apache i PHP działa mi z serwera WAMP 2.0i bez żadnych modyfikacji. Operacje, które pomogły w uruchomieniu usługi to skopiowanie plików php_pgsql.dll oraz php_pdo_pgsql.dll do katalogu Windows/system32 oraz dodatkowo dodanie do zmiennej środowiskowej PATH ścieżki do katalogu z rozszerzeniami PHP (standardowo katalog php/ext).

Pozdrawiam.
wiiir
ostatnio chcialem zainstalowac postgresa.. i no jak chcialem tak zrobilem .. na ich oficialnej stronie sciagnelem instalatora.. pozniej podczas instalacji wybralem sobie zeby mi sciaganal i zainstalowac web pakiet (php + apacha)... samo sie wszystko zainsalowalo z pomyslnymi ustawieniami php i apcha wystarczylo wpisac lokalhost:8080 smile.gif
na windowsa wiec bardzo latwo jest zainstalowac dzieki temu instalatorowi
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.