Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pakiet serwerów czy ręczna instalacja?
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
WebCM
Postanowiłem zrobić czystki po WebServie. Zawiodłem się na tym pakiecie. Ostatnia wersja wyszła 2 lata temu. Można ręcznie dokonać aktualizacji PHP, Apache lub narzędzia phpMyAdmin, ale pakiet za bardzo ingeruje w składniki (zmienia nazwy plików .exe na swoje, styl w PMA, dodaje sygnaturę do php.ini z groźbą resetu ustawień w przypadku jej usunięcia, itd).

Dlaczego zdecydowałem się na aktualizację wszystkich aplikacji?

Po instalacji PHP 5.3 VC9 z bezpieczeństwem wątków Apache często wysypuje się, a przy co najmniej 2 jednoczesnych żądaniach prawie zawsze:
Cytat
Instrukcja spod "0x00fc5ef6" odwołuje się do pamięci pod adresem "0x00000004". Pamięć nie może być "read".

Kliknij przycisk OK, aby przerwać działanie aplikacji

Ciekawą alternatywą jest Xampp. Widzę, że są najnowsze wersje. Pakiet ma ciekawy interfejs konfiguracyjny. Brakuje automatycznych aktualizacji.

W co lepiej "zainwestować"?

1) Ręczną instalację i konfigurację aplikacji - większość udostępnia paczki .msi lub .zip - choć dostosowanie może zająć trochę czasu, przynajmniej instaluję tylko to, co potrzebuję

2) Gotowy pakiet, np. Xampp - nie muszę martwić się o instalację i aktualizację każdej aplikacji osobno
erix
Cytat
1) Ręczną instalację i konfigurację aplikacji - większość udostępnia paczki .msi lub .zip - choć dostosowanie może zająć trochę czasu, przynajmniej instaluję tylko to, co potrzebuję

Ja jadę na tym samym zestawie nieraz i kilka lat; czasem tylko update paczek, ale wszystko działa w miarę stabilnie. To tak, jak z Mirandą - raz dostosujesz, masz z głowy na dłuuuugi czas. winksmiley.jpg

Cytat
Po instalacji PHP 5.3 VC9 z bezpieczeństwem wątków Apache często wysypuje się, a przy co najmniej 2 jednoczesnych żądaniach prawie zawsze:

Spróbuj wymienić SAPI na to z sufiksem _filter.
WebCM
To nic nie dało. Próbowałem podmienić pliki, zmieniłem linijkę w httpd.conf na:
Kod
LoadModule php5_module "c:/usr/php/php5apache2_2_filter.dll"
Błąd dalej występuje przy równoczesnych żądaniach. Chyba zacznę od aktualizacji Apache, bo mam dość starą wersję 2.2.4 z początku 2007 roku. Stąd ten temat - czy warto wszystko ręcznie instalować i konfigurować, czy lepiej zainstalować pakiet Xampp. On chyba nie zmienia nazw plików, skórek bądź innych elementów?

Zainstalowałem pakiet Xampp. Na razie mam pozytywne wrażenia. Jest PHP 5.3.1 VC6 thread-safe.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.