Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [phpBB] jak się pozbyć SID z adresu ?
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Skrypty forum
barthpl
Czy ktoś wie jak szybko i skutecznie pozbyć się z adresu elementu sid - odpowiedzialnego za sesje, jak się domyślam. Chciałbym aby nie było to widoczne w adresie tylko na przykład w sesji.

czyli aby adres:

address.pl/forum/index.htm?sid=4090aa65e95c76b9ae20d2f860373776

wyglądał tak jak na tym forum czyli:

address.pl/forum/index.htm

z góry wielkie dzięki.
paBlas16
Też bym bardzo prosił o odpowiedź. A tak wgl to po co chcesz usuwać. Niech zgadnę ... system logowania w sensie integracja forum ze stroną?
paBlas16
A może coś bardziej wytłumaczysz? Powiedz jak to usunąć.
thek
No przecież podał Ci co masz ustawić. Ja oprócz tego parę innych opcji bym ustawił jak use_trans_sid na 0 choćby czy cookie_httponly na 1, a use_only_cookies i tak od 5.3 to domyślnie włączona opcja więc też powinieneś odpalić. Masz tam wywalone jak kawa na ławę to. Tylko czytać, czytać i jeszcze raz czytać czytać. No i najważniejsze... Ze zrozumieniem a nie tylko by przelecieć stronę.
paBlas16
A czy możesz powiedzieć gdzie to ustawić?
webdice
Wszystkie na tej stronie jest napisane. Zamykam, bo takiego lenistwa nie zniosę.
barthpl
Proponowane ustawienia ma tak jak zasugerowaliście, to jest (nawet na wszelki wypadek dodałem odpowiednie formuły w .htaccess):

php_value session.use-cookies 1
php_value session.use_trans_sid 0

Nigdzie w kodzie też nie znalazłem późniejszego nadpisania tych parametrów - a "sid" jak był dodawany do adresów tak jest.
Czy na pewno wystarczy prze konfigurować php - działa wam (znika wam sid) to po takich zmianach questionmark.gif
webdice
Nie:

Kod
php_value session.use-cookies 1

tylko

Kod
php_value session.use_cookies 1
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.