Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mysql_connect na początku czy zawsze?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Citral
mam takie pytanko barszczowe pewnie dla co poniektórych (cóż za słowo ciekawe) ale ja lubię dbać o szczegóły smile.gif ... czy lepiej jest nawiązać połączenie z bazą na początku skryptu i potem korzystać z spokojnie z funkcji operujących na bazie czy w każdej funkcji nawiązywać i zamykać połączenie? Osobiście wydaje mi się, że drugi sposób jest trochę dziwny i chamski, ale chcę się upewnić, najwyżej zacznę pisać po chamsku, dopiero się uczę smile.gif
shima
Oczywiście nie musisz za każdym razem zamykać smile.gif
Możesz nawet ustanowić stałe połączenie, ale najpierw to przemyśl...
[manual:42db23713d]mysql_pconnect[/manual:42db23713d]
Citral
hm dużo mi nie pomogłeś smile.gif myślałem nad tym i według mnie lepiej jest nawiązać połączenie na poczatku skryptu a na końcu je zamknąć niż robić to w każdej funkcji ale nie wiem co z bezpieczeństwem. Być może jest to tak samo bezpieczne, ale nie wiem dlatego się pytam, no a nawiązywanie połączenia w każdej funkcji to według mnie zbędne linijki skoro można to zrobić raz... w każdym bądź razie pytam się właśnie po to, żeby się upewnić lub ewentualnie zmienić sposób pisania...

edit
----
według tego co napisane w manualu to pconnect nie zamyka połaczenia, jest ono stałe, ja bym jednak wolał zamknąć... no ale nie wiem... co wydaje się lepsze z waszego doświadczenia?

edit2
------
wiem, że są tam komentarze różnych ludzi ale ja chcę Wasze komentarze smile.gif
shima
Możesz otworzyć na początku skryptu a zamknąć na końcu i nie jest to niebezpieczne. Identyfikator połączenia z bazą to po prostu zmienna. ATW to czego się boisz?
Citral
heh niczego sie nie boje, po prostu nie znam sie na tyle aby stwierdzic czy można się "włamać" do otwartego połaczenia i mieć dostęp do bazy, bo kiedy takie połaczenie zamykane było po każdej wykonanej funkcji to na pewno trudniej było by coś takiego opanować super hakierowi smile.gif heh... a tak poważnie to po prostu spytałem a teraz czytam i obserwuję :]
Nortonek
Ja oisobiście wole uzywac połączeń mysql_connect dlatego ze jest zamykane automatycznie po wykonaniu skryptu.

A w kwestii wykonywania skryptu to nawet gdyby istniała mozliwość włamania się do bazy to skrypt wykonuje sie mniej niż sekundę to i tak wystarczyło by to na włamanie się do bazy - tak uważam, ale ....

... ale - no właśnie - włamać do bazy to się można jedynie znając nazwę bazy, login oraz hasło, a przecież skrypty wykonują sie po stronie serwera zwracając jedynie kod HTML, więc jak nie podejży ci nikt pliku na serwerze to raczej o włamie nie ma mowy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.