Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyszukiwanie najbliżej położonych miast na podstawie współrzędnych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
tomekmvr
Witam

Dla każdego miasta mam szerokość i długość geograficzną określoną za pomocą Google maps.

wygląd tabeli:
id_miasta | nazwa_miasta | szerokosc | dlugosc

Chciałbym pobrać miasta oddalone o 20 km od określonego miasta którego współrzędne to np. szerokość: 50.8274316 długość: 15.5261478

Nie wiem jak się zabardzo za to zabrać, znalazłem na forum podobny temat, ale tak jest zapytanie które znajduje najbliższe miasto od podanych współrzędnych i nie wiem jak je wykorzystać do swojego problemu.
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=73...ejscowo%B6ciami
woj_tas
TU masz gotowy kod.

P.S. Skąd pobierałeś baze miejscowości?
nospor
Ktoś uzywał tego kodu co podał woj_tas?
Bo robienie takich wyliczneń w wyszukiwarce na pierwszy rzut oka nie wydaje mi się zbyt optymalne. Jakieś doświadczenia w tej dziedzinie?
woj_tas
442 miejscowości w tabeli z nałożonymi kluczami na lat i lng:

Wykonanie zapytania trwało 0.0001 sekund(y)
Explain:

id select_type table type possible_keys key key_len ref rows Extra
1 SIMPLE miejscowosci ALL NULL NULL NULL NULL 442 Using filesort

Bez kluczy:

Wykonanie zapytania trwało 0.0013 sekund(y)
Explain ten sam, szuka oczywiście po wszystkich rekordach
tomekmvr
zapytanie działa, dzięki

baze znalazłem w necie już nie pamiętam gdzie, w sumie szukałem kodów pocztowych i znalazłem bazę z ok 150tys kodów pocztowych razem z miastami, zrobiłem żeby się nie powtarzały te same miasta i wyszło mi ok 50 tys. miast.
W tej chwili ustalam współrzędne każdej miejscowości za pomocą google maps, napisałem skrypt, ale trochę to trwa. Jeszcze z dzień i powinienem mieć wszystkie współrzędne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.