Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX][PHP] Polskie znaki i POST w Ajax'ie
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
Falcon_vanguard
Witam wszystkich, jako że staram się zawsze szukać informacji zamiast lecieć z pierwszym lepszym problemem na forum - Rzadko się tu wypowiadam, ale odwiedzam często smile.gif

Przejdę do sedna sprawy: Wykonuje zapytania AJAX'owe metodą post, lecz mam problem z Polskimi znakami. Przejrzałem wszystkie tematy na forum i niestety żadna z proponowanych metod nie działa.

Sposób działania: FROM action="adres do pliku php" onSubmit="skrypt ajax; return false" --> Wysyłam --> Dane lecą przez skrypt ajax lądując w pliku z parametru ACTION --> i teraz tak:

A: Jak wykonam ECHO i pokarze $_POST - Polskie znaki sie pojawią
B: Jeżeli zrobię wszystko poza wyświetleniem na ekreanie - Nie ma polskich znaków (np. zamiast Ł jest Ĺ); Testuje to np. za pomocą wpisu do bazy MySql czy odczytem z bazy np. WHERE nazwa = $_POST['nasz_polski_tekst'].

Próbowałem na różne sposoby; Header w pliku php z parametru ACTION (UTF-8, ISO itp...) nie działa ... Powszechnie użowam ISO

Proszę o Pomoc!
Grand93
A w skryptajax ustawiłeś sobie wysyłanie z ISO ?
Daj sobie w skrypcie zaraz po połączeniu zapytanie SET NAMES latin2
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.