Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Chat oparty o plik txt? ma sens?
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
Witam
Piszę mini grę i jest potrzeba mini chatu dla członków gildii w grze.
Pytanie czy ma sens robić to w oparciu o plik txt?
co będzie w tym wypadku lepsze? owe pliki tekstowe czy lepiej jednak baza?
Crozin
Nie wiem niby czemu miało by to nie mieć sensu, jednak baza jest po prostu wygodniejsza w operowaniu...
chodzi o szybkość, stabilność, zajmowanie miejsce itp.
nospor
Sam napisałem chata. Oparłem go na sterownikach, czyli może działać na plikach, bazie i czym tam kto sobie zapragnie. Ogólnie nie widzę większych przeciwskazań jesli chodzi o pliki (pod warunkiem oczywiscie ze się to dobrze napisze). Aczkolwiek baza danych daje więcej możliwości.
Quantum
Jakiś czas temu pisałem aplikację, która miała mieć w sobie chat dla użytkowników i być narażona na spory ruch. Klient jednak trochę przesadził, ale poza tym.. czat był oparty o wielowątkowy serwer napisany w C, a aplikacja wymieniała się pakietami przez gniazda. W ten sposób nie odpytujemy serwera co chwilę o nowe wiadomości. Całość oczywiście działała bardzo szybko, ale takie rozwiązania wymagają już dedyka. Jednak jeżeli to jest mini-gra to proponuję oparcie o pliki i odpalać cronem czyszczenie X najstarszych wiadomości jeżeli waga pliku przekroczy ustalony limit.
a gdyby zrobić hybrydę, wersja bazowa ale oparta o pliki cache?
Quantum
Zajedziesz dysk ciągłym usuwaniem/dodawaniem nowych wiadomości, taki cache moim zdaniem nie ma sensu, lepiej byłoby podpiąć pod memcache jeżeli masz dostęp - w przeciwnym wypadku jest wielce prawdopodobne, że na czacie pojawią się lagi winksmiley.jpg
zegarek84
Cytat(Avatarus @ 18.08.2010, 12:30:01 ) *
a gdyby zrobić hybrydę, wersja bazowa ale oparta o pliki cache?

masz już hybrydę bez cache i nazywa się ona SQLite - nic nie musisz instalować w php 5 [tzn. czasami czegoś może brakować - ale przez PDO możesz z niej bez problemu korzystać...]

fakt - ma ona też swoje wady ale do drobnych rozwiązań nadaje się bardzo dobrze winksmiley.jpg
http://www.sqlite.org/index.html
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.