user123
24.08.2010, 12:50:37
Witam,
w jaki sposób można umieścić element na stronie, który będzie znajdował się cały czas w tym samym miejscu? Znalazłem wiele rozwiązań tego problemu z "position: absolute;" tylko żądna nie działa pod wszystkimi przegladarkami. Czy macie pomysł jak można poradzić sobie z tym problemem?
thek
24.08.2010, 13:02:54
Zależy co masz pod frazą "w tym samym miejscu" na myśli. Jeśli w ty samym miejscu w układzie strony -> position: absolute. Jeśli w tym samym miejscu okna przeglądarki -> position: fixed (http://kurs.browsehappy.pl/Bugi/BrakPositionFixed).
Co do absolute to może źle pozycjonujesz? Bez kodu to i Salomon nie wywróży
user123
24.08.2010, 13:15:11
chodzi mi o to samo miejsce w układzie strony tak aby kod działał pod IE, pod FF działa mi:
<div style="position: fixed; top: 50px; left: 100px;">tresc</div>
zaś pod IE nic nie działa :/
thek
24.08.2010, 13:37:31
Jak dla mnie fixed to chcesz wrzucić w oknie przeglądarki stałą pozycję, a nie dla strony. Ma bowiem wisieć element niezależnie od scrollowania. Nie myl więc pojęć. Jako że IE6 to porąbana przeglądarka, która tego nie obsługuje to musisz ewentualnie to zachowanie symulować poprzez javascript ewentualnie. Albo obsługujesz IE6 i się mordujesz, albo olewasz IE6 i masz gdzieś co inni piszą, dostosowując jedynie do normalnych przeglądarek.