Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: współpraca mysql z wordem
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
marcink
Jak zmusić ms word (office xp) do współpracy z mysql??
Konkretnie to chcę aby word tworzył korespondencję seryjną w oparciu o dane z bazy.
Dravo
Są dwie możliwości:
1. Pomyliłeś forum
2. Nie jestem douczony o świetnej jak sądze współpracy MYSQL i WORDA.
Jak trafiłeś na to forum to sądze że również nie wiem nic o integracji php/WORD. biggrin.gif
marcink
Cóż - nigdzie nie jest wyraźnie napisane że jest to forum po święcone JEDYNIE współpracy php z bazami danych prawda?? Forum jest poświęcone serwerom baz danych i językowi SQL czyli moim zdaniem jego tematyka daleko wykracza poza współpracę powyższych z php!!
Więc ponawiam pytanie - czy jest możliwe aby word pobierał dane z bazy MySQL...
LeWaR
zainstaluj ODBC Mysqla i korzystaj z MSQuery w wordzie...
marcink
Cytat
zainstaluj ODBC Mysqla i korzystaj z MSQuery w wordzie...

No no w sumie dobra rada... tylko powiedz mi skąd wziąść ODBC MYSQLa? W temacie baz danych jestem cieniutki, potrafię z nich korzystać za pośrednictwem php i nic poza tym... będę wdzięczny za dokładniejsze wskazówki.
MaKARON
Twoj post jest zbyt ogolny - napisz co dokladnie chcesz osisagnac, bo do wspolpracy mozna latwo zprzegnac oba "mechanizmy" (tudziez aplikacje smile.gif ), tylko trzeba wiedziec co chce sie osiagnac. Sluze pomoca.
marcink
Cytat
Twoj post jest zbyt ogolny - napisz co dokladnie chcesz osisagnac, bo do wspolpracy mozna latwo zprzegnac oba "mechanizmy" (tudziez aplikacje smile.gif ), tylko trzeba wiedziec co chce sie osiagnac. Sluze pomoca.

Mam na serwerze w bazie listę mailingową (oprócz maili jest tam min. adres pocztowy i inne) i chcę przy pomocy worda przygotować korespondencję seryjną do osób z tej listy (list, koperty). Ot i cała filozofia.

Ponadto (ale bez tego dam sobie radę) dobrzeby było gdyby po stworzeniu listu i koperty dla konkretnej osoby word/msquery dodawał do tabeli info że koperta i list zostały stworzone.

Generalnie to pomogli lewar i scanner smile.gif word z bazą się łączy, listy się tworzą, koperty też smile.gif ogólnie gra i buczy!! WIELKIE DZIĘKI!!
Pojawił się jedynie mały problem z kodowaniem (domyślna strona kodowa bazy to ISO ale dane były wprowadzane ze strony kodowanej UTF-8) ale problem rozwiązany - php rulez smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.