Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Odliczanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Furiououz
Siemka.

Mam Pytanie, a Mianowicie:

Jak Zrobic Odliczanie Ile Zostalo Do Kolejnych 5 Minut ?
np.
Jest 16:01, to Sprawdza Ile Sekund Zostalo do 16:05.
Jest 16:22, to Sprawdza Ile Sekund Zostalo do 16:25.
i Tak Co 5 Minut ?
Quadina
  1. //pobieramy sobie czas
  2. $czas = time();
  3.  
  4. //przeliczamy sobie minutki
  5. $minuty = $czas/60;
  6.  
  7. //zaokraglamy sobie do 5 minut
  8. $zaokraglone = ceil($minuty/5)*5;
  9.  
  10. // przeliczamy wynik
  11. $wynik = $zaokraglone *60;
  12.  
  13. //drukujemy roznice
  14. echo 'Pozostalo: '. ($wynik-$czas).' sekund.';

Bardziej łopatologicznie nie potrafię tego wyjaśnić chyba.
Furiououz
Dziekuje za Szybka Odpowiedz, ale Nie O to Mi Chodzi. Taki, to ja Sam Potrafie Zrobic : ], chodzi mi o To, aby Odliczalo Do Kazdych Kolejnych 5 Minut .
Quadina
Nie rozumiem pojęcia "do każdych kolejnych". Można jaśniej? Jakiś zestaw danych? smile.gif
r4xz
może mu chodzi żeby zaokrąglało zawsze w góre(?) do wielokrotności 5 i przeliczało na sec/min? (ale to tylko gdybanie... winksmiley.jpg )
Furiououz
no tak, napisalem juz w 1 poscie, jezeli jest równa 16, to niech odlicza ile sekund zostalo do 16:05 ; ], a jezeli 17:01, to do 17:05 . . . i tak do kazdych 5 minut .
Quadina
No to w takim razie co według Ciebie robi mój skrypt? Pobiera aktualny czas, przelicza kiedy będzie następne 5 minut i drukuje ile zostało czasu od teraz do tego następnego czasu. Nie widzę tutaj rozbieżności, ale możliwe, że już jestem po całym dniu zmęczony ;-)
Furiououz
A Tak, Zwracam Honor, Usuwajac Komentaze Usunolem zaokraglanie. Dziekuje Bardzo ^__^ .
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.