Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dynamiczny kalendarz
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
demolka666
Witam,
Wygenerowałam sobie prosty miesięczny kalendarz PHP do mojej strony. Chciałabym, aby po kliknięciu na przycisk następny/poprzedni pokazywał się kolejny lub poprzedni miesiąc
Czyli coś w stylu:
  1. <a href="java script:navigate($prevmonth,$prevyear)")>

Proszę o jakieś wskazówki dotyczące jak ma wyglądać kod JS funkcji navigate, bo PHP raczej znam, ale w JS dopiero raczkuję.

Bardzo proszę nie odsyłajcie mnie do googli gdyż męczę się z tym już ładne parę godzin i przejrzałam z 50 gotowych tego typu skryptów, ale żaden mnie nie naprowadził na właściwą drogę. Zwłaszcza, że ktoś doświadczony w JS poda rozwiązanie od ręki winksmiley.jpg.

edit:
fajnie by było, gdyby zastosować JQuery. Może coś z .load()? Nie umiem tego ogarnąć chwilowo sad.gif.
thek
Skoro już myślisz o jquery to nie wyważaj zamkniętych drzwi i zobacz co robi oraz jak działa Datepicker w jQuery smile.gif
aart3k
Musisz zmodyfikować HTML za pomocą javascripta, coś w stylu:

Kod
$("#strzalka-w-prawo").click(function() {

$("#kalendarz").load('http://strona.wyplujwajaca.html.z.kalendarzem.do.podmiany');

});
demolka666
Szuka szukam w tutkach i nie umiem znaleźć: czy jest możliwość żeby zamiast podmieniać stronę w jakiś inny sposób przekazać na skryptu php nowe zmienne $year i $month?
Np. żeby odświeżył się te div z kalendarzem i dostał nowe zmienne?
thek
Jeśli ma to iść ze skryptu do serwera i z powrotem to zahaczasz już o AJAX. Tylko po co? Jest tego sens gdy jeszcze jakieś informacje dodatkowe z serwera chcesz pociągnąć. Jeśli nie to sam JS da sobie radę. A jeśli zastosujesz gotowego Datepickera z jQuery to jedyne co będziesz musiał zrobić, to dołączyć go na stronę i tyle. Wejdź na http://docs.jquery.com/UI/Datepicker i zobacz Example winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.