Witam
Mam pytanie dotyczące schematu obliczania rabatów kwotowych w koszyku. Generalnie jest tak że klient dla kórego jest wykonywany sklep umożlwiia zakup klientom produktów oraz jest w związane z tym zbieranie punktów. Te punkty potem można w jednym z kroków koszyka wymienić na rabat kwotowy. I się rodzi pewien problem natury prawnej, bo w sklepie ma być potem również wystawiona faktura, nawet jeśli miała by być ona poglądowa to powinny grać wszystkie shcmety obliczeń kwot netto,brutto, VAT itp.
Schemat obliczeń jest taki jak tu schemat obliczeń faktury
Czyli licząc od brutto sumuję kwoty brutto dla poszczególnych stawek VAT, potem dla tych stawek obliczam kwotę VATU, z tego już obliczę kwotę netto dla stawki. Potem sumuję i mam kwotę brutto faktury, netto i kwotę VATU.
Teraz pytanie jak umiejscowić na fakturze rabat kwotowy dla całości ? Gdzie np. wartość produktów to 300 zł a rabatu ma np na 250 zł. Bo nie wiem czy można to zrobić tak iż np. mam 3 pozycje a 4 to jest pozycja rabat z określoną kwotą brutto,vat i netto i to mogę przyporządkować dokonkretnej stawki VATOWEJ więc nie było problemów z błędami zaokrągleń, tyle że to by musiała być wartość minusowa a na nornalnej fakturze czegoś takeigo być chyba nie może, tylko na korekcie.
Drugim rozwiązaniem mogłoby być aby rozlokować ten upust pomiędzy produkty, tyle że tu już była zabawa bo np. mam 2 pozycje na fakturze
1. 200 zł
2. 100 zł
a rabatu mam 250, więc po rabacie mogłoby być np. tak:
1. 1 zł
2. 49 zł
no ale to już jest zabawa. Po drugie ceny by były niższe niż np cena zakupu danego produktu gdybym je minusował do max 1 zł
Generalnie to nie wiem jak to jest z prawego czy też może księgowego punktu widzenia w sytuacji gdy mam już obliczoną kwotę brutto faktury i od niej odejmuję kwotę rabatu kwotowego, tylko jaka wtedy ma być kwota netto dla faktury ? Bo netto jest obliczane na podstawie sumy kwot netto dla poszczególncyh stawek VAT.
Zerknąłem do paru programów fakturowych ale nie widziałem nigdzie opcji rabatów kwotowych dla całej faktury tylko dla poszczególncyh pozycji.
Mam nadzieje że zbytnio nie zagmatwałem i ktoś podpowie jak by było najlepiej to zrobić.
Pozdrawiam