Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX] Wypełnienie pola tekstowe po kliknięciu na radio
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
dresik
Witam,

Chciałbym napisać poniższy skrypt w Ajaxie, ale niestety nie wiem jak się za niego zabrać.

Skrypt ten wypełnia pole tekstowe, tekstem odpowiednim po kliknięciu na pole radio.

Jest to dobry skrypt, ale niestety nie działa pod przeglądarką IE.

1. <input type="radio" name="z_typ" value="1" onclick="document.getElementById('z_zleceb').value='tekst do wypełnienia';" /> pole 1
  2. <input type="radio" name="z_typ" value="2" onclick="document.getElementById('z_zleceb').value='inny tekst do wypełnienia';" /> pole 2
  3.  
  4. <input type="text" id="z_zleceb" name="z_zleceb" value="" />

Prosiłbym o pomoc w jego poprawie, lub też w napisaniu takiego skryptu w Ajaxie.
bim2
Czemu kiedy korzystasz z czystego DOMa nagle błąd wywala ci się przy mootols? Używasz tego frameworka do czegoś? Bo jak tak, to korzystaj z jego funkcji do zmiany wartości pola może?
dresik
Nie wiem dlaczego tak zrobiło, na innym kompie w tej samej przeglądarce IE8 nie wyrzuca tego błędu, ale też nie działa.

Ale i tak udało mi się to ogarnąć w następujący sposób:
  1. <script type="text/javascript">
  2. <!-- <![CDATA[
  3. function wypelnij() {
  4. document.getElementById('z_zleceb').value='tekst do wypełnienia';
  5. }
  6. function wyczysc() {
  7. document.getElementById('z_zleceb').value='';
  8. }
  9.  
  10. // ]]> -->
  11. <input type="radio" name="z_typ" value="1" onclick="wypelnij();" /> pole 1
  12. <input type="radio" name="z_typ2" value="2" onclick="wyczysc();" /> pole 2
nospor
Przecież Twoj skrypt nie ma najmniejszego związku z AJAXem :/
Przenosze
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.