cos jest w tej klasie nie tak, bo mimo ze za kazda animacja zmieniam this.x w tych funkcjach to jednak te wartosci nie odpowiadaja polozeniu img... dlatego zczytywalem te polozenia za pomoca getElementById ...
ja cos ogolnie chyba w tej klasie knoce... no nic pobawie sie tym jutro...
dzieki za starania

edit:
this.plynprawo=function()
{
imgTag.src='ryba0.png';
var tutaj=this;
if(tutaj.x<550)
{
tutaj.x+=(tutaj.x<500)? 50 : 550-tutaj.x;
$('#'+tutaj.id).animate({left: tutaj.x+'px'},
200,'linear',
function() { tutaj.plynprawo(); } );
}
else { //tutaj.plynlewo(); }
tutaj.x; bl = document.getElementById(tutaj.id).style.left;
alert(this.id+'---'+bl+'---'+tutaj.x);
}
}
Nie ma szans zebym tutaj cos zle liczyl

poddaje sie...
http://www.rytroman.za.pl/maping/fish/fish.htmlpozycja left:550px to pozycja maksymalna, dalej juz ryba wystaje poza (bo ma dlugosc 50px to img) wszystko licze na sztywno ustawiam do jakiego przesuniecia ma sie zanimowac, NIE WIEM CO JEST ZLE, na koncu ruchu wywalam .x (przesuniecie na jakim ma ryba wyladowac losow, pozniej ja zwiekszam ciagle) i .style.left i oba sa 550 tak jak ma byc! ale wyraznie widac ze kazda nowa ryba ma o 50px dalej polozenie mimo ze JS widzi ze kazda jest na 550px

Pomocy !

edit:
doszedlem do glupiego wniosku... .id mowi o przesunieciu... element o id 0 idzie idelanie, 1 juz o 50px za daleko, 2 o 100px zadaleko...itd...
wzialem to pod uwage w kodzie...
this.plynprawo=function()
{
imgTag.src='ryba0.png';
var tutaj=this;
stab
= this
.id
.split('fish'); if(tutaj.x<550-(stab[1]*50))
{
tutaj.x+=(tutaj.x<500-(stab[1]*50))? 50 : 550-(stab[1]*50)-tutaj.x;
$('#'+tutaj.id).animate({left: tutaj.x+'px'},
200,'linear',
function() { tutaj.plynprawo(); } );
}
else
{
//tutaj.plynlewo(); }
tutaj.x; bl = document.getElementById(tutaj.id).style.left;
alert(this.id+'---'+bl+'---'+tutaj.x);
}
}
dzialac dziala... ALE, dlaczego na przesunicie na ekranie wplywa mi jakakolwiek zmienna ?

edit: zrobic zrobilem.... ale to nie ma sensu ;/ im wieksze id (ost cyfra id... bo id ida 'fish0' 'fish1' 'fish2' ...) tym wieksze przesuniecie od krawedzi mam ktorego nawet JS nie dostrzega

edit: sprawdzalem dla 18 elementow, nawet liczby losowe z przedzialu 0-150 dla niektorych wynosily ponad 600 (te liczby to mialy byc odsuniecia left i top)
Dlaczego ta klasa sie tak zachowuje?? na serwie max 12 rybek zeby sie nie psulo... potem juz za duze liczby wychodza i jakies przesuneicia chore... zapraszam do ogladania i szukania gdzies w tym logiki

klopot sprawialo "position: relative" zmienilem na "absolute" i wszystko ok...
dzieki za pomoc, do zamkniecia...