Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Backup bazy danych Mysql
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
rogrog
Jak najlepiej zrobić backup danych z Mysqla? Normalnie zrobiłbym SELECT wszystkich baz, ale co wtedy z polami AUTO_INCREMENT?? (baza relacyjna)

napisałem taki skrypt:

[php:1:cf61dc6cdb]<?php

$savepath = 'D:/dbbackup';
if(!is_dir($savepath)) mkdir($savepath);

$date = date("m-d-y_H+i");
$filename = "$savepath/$db[name]-$date.sql";

$dumpline = "mysqldump --opt -h$db[host] -u$db[login] -p$db[haslo] $db[name] >$filename";
passthru($dumpline);
echo $dumpline;
?>[/php:1:cf61dc6cdb]

$db to tablica z informacjami do bazy, echo $dumpline zwraca prawidlowy (mysle) string, plik jest tworzony, ale jest pusty

Potrzeba mi dobrego sposobu na rozwiązanie backupu danych oraz być może korekty mojego skryptu?

Generalnie niepokoje sie o to, czy zapamieta ostatnia wartosc AUTO_INCREMENTu - co o tym wam wiadomo??
Zbłąkany
Przeczytaj o zapytaniu BACKUP TABLE
trax
Spróbuj zapisać zrzut z bazy za pomocą innej funkcji powiedzmy fwrite lub fputs.
rogrog
ech... chyba nie wiesz o co chodzi...

to jest wykonanie polecenia do programu mysqldump a nie fwrite czy fputs

dobrze, postawmy pytanie tak:

Co z pamięcią ostatniej wartości AUTO_INCREMENT po backupie danych? Czy nie zacznie naliczać numerów od początku? Co zrobić żeby było OK questionmark.gif
Zbłąkany
Nie ma prawa sie zmienic bo nie ingerujesz w nia smile.gif jakbys ja zmodyfikowal to wtedy by sie cuda mogly zaczac dziac ale jak ja tylko wyciagniesz za pomoca SELECT i wstawisz do innej tabeli albo uzyjesz BACKUP TABLE to zostanie bez zmian i w starej i w nowej smile.gif
rogrog
ok, dzieki biggrin.gif

wlasnie o cos takiego mi chodzilo smile.gif

daje ci "Pomogl"
Zbłąkany
ok dzieki smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.