Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: podświetlanie linku jeśli przebywam na stronie
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
jakis_login
Witam
Mam coś takiego: mam po lewej stronie np menu i jak kliknę na jakiś link w tym menu to po prawej pojawia mi się zawartość podstrony tego menu. Tylko teraz chcę zrobić w js (jquery) coś takiego, żeby podświetlało link w tym menu na której stronie aktualnie przebywam np. mam menu: o mnie, kontakt, strona główna i jeśli jestem na stronie głównej do np link w menu 'strona główna' ma opacity: 0.5; a jesli jestem na stronie 'o mnie' to ten link ma mieć opacity na 0.5. Nie chodzi mi o to jak najade myszką na link tylko jak aktualnie przebywam na stronie. mam nadzieje ze jasno wytłumaczyłem.
gargamel
Podstawowe pytanie - czy klikając w kolejne pozycje menu, wczytujesz nową stronę, czy ładujesz zawartość AJAXem na przykład.
Jeśli opierasz się na JS, to w przypadku jQuery możesz po kliknięciu w dany link (oprócz ładowania zawartości strony) wywoływać na nim addClass('aktywny_link') a na reszcie removeClass('aktywny_link').
jakis_login
Po kliknieciu na link wczytywana jest nowa strona
gargamel
Takie rzeczy robi się raczej po stronie serwera.
Jeśli koniecznie chcesz zrobić to przeglądarkowo, to możesz np w treści odpowiednich stron wywoływać funkcje nadające odpowiednie klasy odpowiednim linkom.
Może być np w sekcji <head> strony "o mnie" umieszczone
  1. <script type='text/javascript'>document.getElementById('id_linka_o_mnie').className='aktywny_link'</script>
W podobny sposób możesz usuwać klasę aktywny_link z nieaktywnych linków.
Tak czy siak mija się to z celem, bo równie dobrze na tych stronach możesz ręcznie wpisać klasy w odpowiednie linki. Polecam to zrobić w PHP
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.