Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Gra - canvas czy "zwykły" html
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
morawcik89
Witam.
Zastanawiam się nad pewną sprawą. Planuję zrobić grę w stylu gier z rpg makera z tym, że w JS. Które i dlaczego rozwiązanie byłoby lepsze dla takiej gry (z uwzględnieniem, że gra będzie ciągle rozbudowywana)? Czy użycie canvas czy użycie "standardowej" wersji z div'ami itp. ?
Spawnm
canvas lub flash, przy html będziesz mieć wiecznie problemy z animacjami (przechodzenie między polami, błyski na kilka pól itd.)
wookieb
Zacznijmy od tego. Jak dobrze znasz JS?
morawcik89
Jak dotąd nie miałem żadnych problemów z JS czy to przy małych czy dużych projektach.
wookieb
Obiektowość, dziedziczenie, prototypowanie ogarniasz? I czy wiesz jak pracować na wzorcach projektowych w przypadku aplikacji interaktywnych?
morawcik89
tak, tak, tak, wiedzieć wiem ale bez "przymusu" staram się unikać wszelkich wzorców (w każdym języku jaki znam)
wszerad
Potwierdzam, że canvas to lepsze wyjście od manipulacji na elementach DOM, robiłem coś alla google maps tylko, że mniejsze i więcej elementów i okazało się, że canvas lepiej sobie z tym radzi, przy odpowiedniej optymalizacji. Spodobał mi się tak bardzo, że map zrobiłem w hexach:D Typowej gry nie robiłem ale wydajnościowo powinno być nieźle ale to już trzeba sobie kombinować z wykorzystaniem mocy na wcześniejsze rendowanie pewnych efektów.
wookieb
A to cool smile.gif Oczywiście CANVAS, ze względu na możliwości. Ale nadal będziesz mieć problemy z użyciem CANVAS dla róznych przeglądarek (Ie nadal sobie z tym nie radzi)
morawcik89
Dzięki za pomoc. Mam nadzieję, że do czasu ukończenia gry M$ weźmie się do roboty (lub ktoś inny haha.gif).
krowal
Jak już canvas to od razu zacznij od webgl, obsługa tego w przeglądarkach jest mniej więcej taka sama wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.