Kuba707
13.03.2011, 17:42:19
Jak zrobić taki slider jak na
http://www.filmweb.pl/Leon.Zawodowiec#picture-1? Zauważcie, że gdy rozciągamy okno to ilość zdjęć się w tym sliderze zwiększa a ilość stron slidera zmniejsza. Nie wiem jak w ogóle ugryźć ten slider. Jakie funkcje jQuery?
Edit: Albo jak w ogóle zrobić taki efekt przewijania? Jak to w praktyce wygląda?

Już nie ważne to że na wpływ zmiany rozmiaru okna doklejają się zdjęcia czy też usuwają
cojack
13.03.2011, 18:56:36
W kodzie wynika że plugin się nazywa enhancedLightbox
Kuba707
13.03.2011, 19:49:18
Kurcze, nie mogę nic takiego znaleźć. Ale chyba wpadłem na to jak to można zrobić. Mianowicie.
Załóżmy ze chcemy sobie zrobić trzy takie strony między którymi będzie przełączać. Każda strona to DIV. Wszystkie divy są na raz widzialne, są w jednakowej pozycji lecz z-index jest różny. Począwszy od pierwszej strony coraz niżej x-index się zmniejsza. Teraz załóżmy że jesteśmy na pierwszej stronie, klikam by przejść na drugą stronę i DIV pierwszej strony dostaje animacje - skracanie diva do 0 w danym czasie po czym dać mu display: none; Podczas skracania odsłania się div drugi (strona druga) która ma z-index mniejszy. To jedyne na co wpadłem myśląc nad tym samemu. Ale może jest jakiś przyjęty sposób o którym nie wiem.
sylwekqaz
13.03.2011, 21:09:47
Wystarczyło podejrzeć kod Firebugiem czy innym podobnym narzędziem. Całość wygąda tak div kontener (css > overflow:hidden; position:absolute;) z divem (css > left:0; position:relative; width:4029px;) z miniaturkami (wszystkimi). skrypt pobiera szerokość okna (albo kontenera) i diva z miniaturkami, sprawdza ile musi być tych kółek do przewijania. przewijanie działa na zasadzie zmiany dla diva z miniaturkami css (left:0; > pobierzesz z szerokości co ile ma przesuwać), dla ładniejszego efektu w jq daj funkcje .animate
Smith01
13.03.2011, 22:01:22
Good to know that.
Please keep us posted.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.