Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jQuery] pobieranie stosu elementów, a z nich atrybuty
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
Kuba707
Zedytowałem wiadomość by było łatwiej zrozumieć.
Mam takie coś:
Kod
<selektor atrybut="wartosc" rel="wartosc2"></selektor>

Potrzebuję w jQuery pobrać z każdego elementu wartość dla atrybutu "atrybut" gdzie rel == jakaś wartość.
W praktyce ma to być skrypt galerii, na stronie są miniaturki i po kliknięciu jest coś jak skrypt thickboxa + dodatkowo chcę zrobić pasek z miniaturkami do zmiany zdjęcia danej kategorii (rel). Próbowałem coś zrobić za pomocą .get() ale to pobiera to co jest między znacznikami, a ja chcę pobrać atrybut znacznika.
melkorm
Kod
$("a[rel="+imageGroup+"]").each(
function()
{
alert( $(this).attr('nazwa_atrybutu') );
}
);

// edited : Wyedytowałeś post'a.
Kuba707
No, wygląda na to, że działa wink.gif Oprócz tego potrzebowałem jeszcze pobrać element podrzędny a z niego kolejny atrybut, ale poradziłem sobie za pomocą funkcji (mozna to funkcjami nazwać?) .children()
Testowy kod:
Kod
$("a[rel="+imageGroup+"]").each(function(index){
            alert(index+"|href="+$(this).attr("href")+" ||children="+$(this).children().attr("src"));
});
matird
Cytat(Kuba707 @ 17.03.2011, 20:47:23 ) *
No, wygląda na to, że działa wink.gif Oprócz tego potrzebowałem jeszcze pobrać element podrzędny a z niego kolejny atrybut, ale poradziłem sobie za pomocą funkcji (mozna to funkcjami nazwać?) .children()
Testowy kod:
Kod
$("a[rel="+imageGroup+"]").each(function(index){
            alert(index+"|href="+$(this).attr("href")+" ||children="+$(this).children().attr("src"));
});

Nie można, z tego względu że jQuery opiera się na obiektach, a w programowaniu obiektowym na funkcje obiektów mówimy metody;)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.