Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Layout portfolio- ocena
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
hieroshima
Witam, ostatnio skończyłem projekt portfolia. Czy ktoś mógłby ocenić? Może jakieś wskazówki co poprawić, zmienić. Dzięki za wszystko smile.gif

konole
* za dużo szarego
* kanciaste menu oraz zielone tła
* co inny 'box' to inna czcionka
* glossy efekt będzie trudny do wykonania w htmlu i powoduje, że tekst jest nieczytelny.

To na razie tyle, ciężko mówić o szczegółach, bo obrazek jest za mały...
Daiquiri
Ode mnie standardowo lista:
[-] Typografia(!). Gdzie nie spojrzę jest inaczej. Zdecyduj się na jakiegoś fonta, lub dwa i się ich trzymaj. Przedziwne rozstrzelenie liter na pewno nie sprzyja czytelności, podobnie jak jasne czcionki na jasnym tle i mnogość fontów oraz wszelkich wariacji na ich temat.
[-] Wycięcie tego ludzika... chyba tego tak nie zostawisz? smile.gif
[-] Strona nie ma klimatu, motywu przewodniego, spójnej kolorystyki.
[-] Układ strony jest zbyt chaotyczny, elementy są albo ściśnięte, albo bardzo oddalone od siebie. Poszukałabym consensusu w tej kwestii.
[-] Webusability, a raczej jego brak.

[+] Jeżeli jesteś początkujący, to nie jest najgorzej smile.gif.
[+] Logo po lewej, menu, mimo że przekombinowane, jest na swoim miejscu.
[+] Za chęci.

Ogólnie rzecz biorąc, popracowałabym nad projektem (głównie kwestią typografii) i zastanowiłabym się dlaczego tak boisz się pustej przestrzeni. Powodzenia w dalszych działaniach!
hieroshima
Zmieniłem kolory, czcionki. Lepiej, gorzej ? Jak oceniacie? smile.gif

NOWY- POPRAWIONY SZABLON
ShadowD
Brak paddingów
Grafika coś nie w najlepszej jakości (na dole miasto)
Kolory to w ogóle nie pasują do niczego
Napis w logu bliżej logotypu (cinajmniej 2x)
Menu może w formie zakładek każda oddzielnie.
Niczym połączone projekty, kilka o odmiennej tematyce taki mix, ogólnie mi się bardzo nie podoba ;/
konole
Proponowałbym ci podejście do projektu z innej strony: czy potencjalnemu klientowi spodoba się układ graficzny, ułożenie elementów?

Według mnie powinieneś spędzić nad tym projektem jeszcze kilka godzin, dopracować każdy szczegół, bo na chwilę obecną to jest taki misz-masz.
hieroshima
Dzięki wszystkim za odpowiedzi bawię się i szukam jakiejś drogi dlatego umieszczam coś nowego smile.gif

NOWY SZABLON
konole
Zrezygnuj z czcionek szeryfowych i przejdź na bezszeryfowe. Będzie o wiele czytelniej. Ale ogólnie, zmiany są już na plus, pracuj dalej. tongue.gif
Daiquiri
Nadal utrzymuję w mocy listę powyżej. Nawet ludzik ma kwadratowe stopy. Najbardziej boli kolorystyka i typografia. Zerknij sobie na czcionki:
  • w nagłówku (Kamil Kowalski),
  • w menu,
  • na sliderze - "Aplikacja internetowa to program(...)",
  • na sliderze - menu po prawej (strony, aplikacje, pozycjonowanie),
  • w nagłówkach "Lorem ipsum" i "Rekomendacje",
  • tekst pod lorem ipsum,
  • teksty rekomendacji,
Nie uważasz, że trochę zaszalałeś z ich różnorodnością? Kolorystyka nadal nie jest najlepsza. Brakuje Ci motywu przewodniego... łączysz różne elementy jak popadnie. Jeżeli ograniczysz się z ilością kolorów, szaleństwem w fontach i zastosujesz jeden spójny styl/motyw dla projektu - wyjdzie Ci to tylko na plus smile.gif.
hieroshima
czcionki są zaledwie 2... Treśc główna jest Verdaną, a cała reszta Georgią
Daiquiri
A kolory, rozmiary, wyrównania? Tego jest znaaacznie więcej smile.gif.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.