Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Skrypt obliczający cenę
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
johnyjj2
Witam!

Znalazłem taki skrypt (http://forum.php.pl/lofiversion/index.php/t113193.html, ostatni post) i usiłuję go dostosować do własnych potrzeb. Udało mi się sporo zrobić, jednak nie potrafię we właściwy sposób pobrać wartości z pola tekstowego. Stąd też proszę o wyjaśnienie mi w miarę dokładnie, jak działają poniższe dwie linijki:

var amount = parseFloat($(this).find("td:eq(3)").find("input:first").val());
var value = $(this).find("td:eq(4)");

Przede wszystkim nie wiem, czym jest this (do czego konkretnie odnosi w tym kontekście), w jakim celu jest użyty znak dolara wewnątrz funkcji parseFloat oraz jak działa wyszukiwanie (zarówno jeśli chodzi o "td:eq(2)", jak i "input:first"), a także funkcja val(). Próbowałem zmieniać np. z trójki na dwójkę (w "td:eq(3)"), a także z first na second (w "input:first"), ale to nie pomagało.

Pozdrawiam!
Kemsan
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. var amount = parseFloat($(this).find("td:eq(3)").find("input:first").val());
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext

Tworzymy zmienną amount, kolejny krok - funkcja parseFloat(), parsuje dane na typ (float). Kolejna sprawa - znak dolara, jest to zamiennik document.getElementById - zamiennik ten jest z tego co widzę obsługiwany przez jQuery, bibliotekę dla JS. Funkcja FIND(), szuka ona elementu w danym divie o podanym id / klasie / elemencie [ masło maślane ] ( w tym przypadku this, this to element przekazany przez funkcje each(), wywoływaną bezpośrednio na elemencie - czyli this odnosi się do elementu na którym została wykonana funkcja ) - w tym przypadku szukamy elementu TD, ale 3 z kolei. Następnie, gdy znajdziemy ten element wyszukujemy znów kolejnego elementu - inputa, parametr :first, jest znany z css, zwaraca on pierwszy element który napotka skrypt. Czyli na przykładzie:
Kod
<input id="0"> <input id="1"> <input id="2">

input:first - zwróci nam input o id = 0.

DODANO: No i jeszcze val(), funkcja ta zwraca atrybut value danego elementu.

No to tyle, co do tego drugiego - mam nadzieję, że zrozumiesz po analizie mojego tekstu. Mam nadzieję, że jest on zrozumiały.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.