Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jquery] animate i pngfix
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
1010
Witam,
mam taki problem. Podczas gdy próbuję zanimować png na stronie (a dokładniej zmienić jego opacity) to zamiast kanału alpha w IE pojawia się czarny kolor. Nie wiem jak sobie z tym poradzić, próbowałem szukać rozwiązania.

Znalazłem coś takiego (http://www.sitepoint.com/forums/javascript-15/jquery-fadein-fadeout-transparent-png-ie7-chrome-590295.html), ale próbując to wdrożyć nie działa, żadnych zmian.

Żadne PNGfix for IE nie pomagają.

Z góry dziękuję za jakiekolwiek naprowadzenie mnie na rozwiązanie problemu.
Oczywiście problem dotyczy przeglądarki IE
pedro84
Mówisz o IE6? Olej, nie warto.
1010
Mówie o IE 7 + 8. Że dla 6 nie warto to wiem

Rozwiązanie: http://www.kalny.pl/ie/fadeanimate-png-in-ie-fix/
everth
Przeczytaj
1010
Co ma jedno do drugiego?
everth
Muszę cię przeprosić bo rzeczywiście nie zrozumiałem treści twojego pytania (pośpiech). Właściwie to nie byłem świadomy że taki bug w w nakładaniu filtrów w IE w ogóle istnieje. Jeśli rozwiązanie podane pod koniec podanego przez ciebie wątku u ciebie nie działa to zostaje ci albo zrezygnowanie z animacji dla przeźroczystych PNG albo przygotowanie np. 16/32 tych obrazów o stopniowanej przeźroczystości (zapisać jako sprite) i zaaplikowanie ich w animacji.
1010
Jako że animację wyświetlam na jednokolorowym tle to moje rozwiązanie jest jak najbardziej ok. I to rozwiązanie też opisałem na blogu, jest dość proste, jednak trudno na nie wpaść. Gnębi mnie jednak pytanie co zrobić, kiedy tło jest nie jednolite. Nie spocznę dopóki tego nie zrobię wink.gif

Tak wiem wiem, to są tylko animacje które idzie pominąć na rzecz funkcjonalności, ale co kiedy klient wymaga... Takie już nasze programistów życie...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.