Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Najczęściej ściągane
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
banan
Witam szanowną elYtę.

Czy ktoś potrafiłby napisać skrypt (ja się głowię jak to zrobić, ale wszystko szklag trafia), który wyświetlał by 5 popularnych plików z downloadu, z tym że pliki są pogrupowane w kategorie (każda kategoria to osobny plik - nazwa_kategorii.dat) i znajdują się w katalogu download/data/? Schcemat pliku każdej z kategorii wygląda tak:

ilość_ściągnięć||tytuł||adres_pliku||opis||rozmiar||identyfikator pliku

adres do ściągnięcia poliku wygląda tak:

adres_strony/download/download.php?action=save&id=identyfikator&cat=kategoria

Wiem, że to jest trudny skrypt (zależy dla kogo) dlatego może stanowić niezłe wyzwanie....
tsharek
nie będę pszedstawiał skryptu tylko tok myslenia:)
a więc:
-tworzysz nową tablice downloady (array)
-czytasz katalogi i jakie znajdują się tam pliki ([manual:7fa2152343]opendir[/manual:7fa2152343] [manual:7fa2152343]readdir[/manual:7fa2152343]
- dla każdego wpiu ładujesz plik pol)eceniem [manual:7fa2152343]file[/manual:7fa2152343] - tworzy to tablicę z zawartością pliku (enter jest separatorem)
- dla każdej wartości z tablicy używasz [manual:7fa2152343]explode[/manual:7fa2152343] dla separatora ||
- teraz wżucasz to do tej tablicy którą zrobiłeś w 1 punkcie - jako klucz nazwa pliku, a wartość to ilość ściągnieć
- sortujesz wg wartości ([manual:7fa2152343]sort[/manual:7fa2152343])
- wyżucasz w postaci linku np poleceniem [manual:7fa2152343]foreach[/manual:7fa2152343]

nie chcę pszedstawiać tutaj gotowego rozwiązania - bo to moim zdaniem mija się z celem:) sam pogłuwkuj.
może są inne/leprze sposoby - ale ja to bym tak zrobiłsmile.gif

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.