Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Mój skrypt uploadu
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
cisu
Witam,

dzisiaj chcę oddać Wam do testowania mój skrypt uploadu i udostępiniania plików.

Główne funkcje skryptu:
=> upload plików
=> usuwanie plików
=> rejestracja, logowanie, reset hasła, zmiana hasła, zmiana e-mail
=> dla zalogowanych wgląd do swoich plików (możliwość sortowania), możliwość zakładania hasła na każdy plik
=> przed pobraniem cudzego pliku trzeba przepisach captcha (wykorzystałem tu reCAPTCHA)

Z racji, że to wersja beta, maksymalna wielkość pojedyńczego pliku to 100kb.

Jeśli chodzi o wygląd, grafikę itd. to jest wersja robocza i będzie zmieniona, wraz z logiem.

Do wysyłania wiadomości wykorzystałem PHPMailer.

Chodzi mi o działanie skryptu, czy nie ma błędów itd.

Nie ma panelu administratora, ale będzie. Wszystkie pliki będą usuwane przeze mnie co jakiś czas.

Adres skryptu to:
Kod
http://upload.icisu.net/

Proszę o zgłaszanie jak coś nie działa oraz różnych sugestii.
1010
100kb? Co tu w takim razie oceniać? Upload to tylko formularz + move_uploaded_file?
Daimos
Przy małych plikach może to przeoczyłem, ale nie ma postępu uploadu, więc faktycznie nic tutaj do oceny nie ma
Wrzuciłem obrazek i nie ma podglądu nawet, trzeba pobrać, żeby zobaczyć
Nie ma żadnych podstron, więc jak przedmówca napisał, tu jest tylko "move_uploaded_file", no i licznik pobrań
Hash przy linku do samego pobierania chyba trochę przesadzony, chyba, że przekazujesz tam też kawałki jakiś powieści smile.gif

No i wrzuć duży plik, ja dałem kilka GB, robi się upload wink.gif sprawdzasz objętość po otrzymaniu pliku, później wyrzucasz błąd, przydało by się coś z tym zrobić
cisu
Co do 100kb to jak napisałem, jest to wersja testowa. Co do podstron to niby jakie tam mam dać podstrony? Co do podglądów obrazków, paska postępu i sprawdzania rozmiaru pliku przed wysłaniem - nad tym aktualnie pracuję. Na razie ukierunkowałem się bardziej na pliki jako pliki, nie jako obrazki, dokumenty, wideo itd.

Nikt konta nie założył, a tam jest spis wszystkich swoich plików i kilka opcji więcej, ale dobra.

Czekam na więcej.
toaspzoo
Założyłem konto

Fajne to.

Mam pytanie, skrypt działa na bazie danych (blob), czy pliki są na ftp?
r4xz
Cytat(cisu @ 21.05.2011, 20:35:27 ) *
Nikt konta nie założył, a tam jest spis wszystkich swoich plików i kilka opcji więcej, ale dobra.

czyli liczysz na reklamę i użytkowników?
konto testowe...
cisu
Cytat(toaspzoo @ 21.05.2011, 21:51:05 ) *
Założyłem konto

Fajne to.

Mam pytanie, skrypt działa na bazie danych (blob), czy pliki są na ftp?

Baza MySQL, pliki są w podkatalogu skryptu, ale to mam zamiar zmienić (żeby były wyżej tak, żeby nie było do nich dostępu bezpośrednio z przeglądarki mimo, że teraz blokuje je .htaccess).

Cytat(r4xz @ 21.05.2011, 21:56:35 ) *
czyli liczysz na reklamę i użytkowników?
konto testowe...

baaasmiley.gif lol na jaką reklamęquestionmark.gif każdy kto pisze w tym dziale ma zaraz chcieć reklamę? po zalogowaniu jest więcej opcji i chciałem tylko, żeby ktoś poza mną sprawdził, czy działają.
Fifi209
A ciężko założyć konto testowe? Jak założysz, będę testował.
konole
Czekaj, to u ciebie uploaduje się plik w jakim celu? Aby podać komuś linka do ściągnięcia? Toż szybciej już jest wysłać przez Skype'a, ew. Gadu-Gadu... Zrób coś, co będzie użyteczne, a nie 'fajne'.
cisu
Cytat(konole @ 22.05.2011, 15:30:44 ) *
Czekaj, to u ciebie uploaduje się plik w jakim celu? Aby podać komuś linka do ściągnięcia? Toż szybciej już jest wysłać przez Skype'a, ew. Gadu-Gadu... Zrób coś, co będzie użyteczne, a nie 'fajne'.

Fakt, przy plikach wielkości 100kb może i tak, ale ten limit to liczba pobrana z bazy danych i jest taka mała bo to wersja testowa. Wy nic nie ogarniacie w ogóle.
konole
Okej, uploadowałem obrazek i chciałbym go wstawić teraz, tutaj na forum. I co? I i i... mam podać link do ściągnięcia zamiast go po prostu wstawić tutaj? Bez sensu.
Daiquiri
Cytat(cisu @ 21.05.2011, 17:11:18 ) *
Chodzi mi o działanie skryptu, czy nie ma błędów itd.
Trzymajmy się tego, OK? Chyba, że autor tematu poprosi o ocenę pomysłu i jego powodzenia.
1010
Ale w przypadku, gdy upload odbywa się bez żadnego paska postępu itp to w takim rozwiązaniu nie ma co oceniać.
cisu
Witam, daję do sprawdzenia i oceny wersję beta mojego skryptu do uploadu i udostępniania plików.
Adres: http://upload.icisu.net/
Kilka uwag, zanim coś napiszecie:
1. Proszę nie pisać o tym, że strona na js'ie to zły pomysł, przemyślałem to i zdania nie zmienię.
2. Captcha przy rejestracji jest tymczasowa, zmienię (pewnie na recaptcha).
3. Chodzi mi tu o sprawdzenie i ocenę przede wszystkim wysyłania plików i zarządzania plikami. Jest konto testowe, więc nie trzeba się rejestrować (ale proszę nie zmieniać hasła na tym koncie).
4. Oprócz JS do wysłania plików wymagany jest flash.
5. To jest strona testowa. Wielkość jednego pliku to maks. 5 MB. Proszę usuwać pliki po skończeniu testowania.

Testowałem całość na Chrome, Firefoxie i IE, nie powinno być większych problemów na żadnych przeglądarkach.

Proszę o opinie i sugestie, co warto zmienić.
Helid
Wykonanie ok (podoba mi się - wszystko proste w obsłudze), jednak nie rozumiem koncepcji tego. Do czego miałby mi się to przydać skoro mam multi innych serwisów tego typu?
Rid
A jak tam ze sprawdzaniem heurastyki??Można każdy plik wrzucić,a co jeśli ktoś wrzuci wirusa?questionmark.gif
cisu
Ja nie chcę, żeby Wam się to przydało smile.gif
Piszę to przede wszystkim na własny użytek, może kiedyś udostępnię kod (najpierw muszę jeszcze nad tym popracować nieco).
Dałem do oceny, żeby wiedzieć co nie działa, co poprawić itd.

Co do wirusów, ja się uczyłem php sam, aż tak daleko jeszcze nie zaszedłem.
Ale jak możecie, to ich nie wrzucajcie smile.gif
mortus
Cytat(Rid @ 10.09.2011, 12:33:14 ) *
A jak tam ze sprawdzaniem heurastyki??Można każdy plik wrzucić,a co jeśli ktoś wrzuci wirusa?questionmark.gif

Nie heurastyki, a heurystyki. Poza tym nie można sprawdzać heurystyki, bo heurystyka to właśnie sprawdzanie metodami przybliżonymi, czyli takimi, które nie dają stuprocentowych rozwiązań. Pytanie zatem powinno brzmieć "A co z heurystycznym badaniem uploadowanego pliku w celu wykrycia potencjalnego zagrożenia?". Równie dobrze można zapytać, czy w ogóle został zaimplementowany jakiś mechanizm sprawdzania, czy plik nie jest przypadkiem zainfekowany.

Co do skryptu:
- uploader nie ma przycisku (krzyżyka) zamknij, a tylko anuluj, którego naciśnięcie wyświetla komunikat (a co mam zrobić, jak już skończę uploadować pliki?)
- komunikaty pojawiają się na środku (np. podczas kopiowania linków do pliku, czy usuwania plików), co mnie osobiście irytuje,
- wszystko jest trochę za małe, menu jest mało intuicyjne,
- może warto by było zaimplementować możliwość podglądu treści pliku.

Konto testowe nie powinno posiadać możliwości zmiany danych.
toaspzoo
Widzę, że jest szyfrowanie hasła nawet ;P
cisu
Cytat(mortus @ 10.09.2011, 12:49:52 ) *
- uploader nie ma przycisku (krzyżyka) zamknij, a tylko anuluj, którego naciśnięcie wyświetla komunikat (a co mam zrobić, jak już skończę uploadować pliki?)
Komunikat jest zabezpieczeniem, żeby nie przerwać przypadkowo wysyłania plików, napisz Anuluj mogę zmienić na Zamknij, to nie jest żadnej problem
- komunikaty pojawiają się na środku (np. podczas kopiowania linków do pliku, czy usuwania plików), co mnie osobiście irytuje,
Tak jest chyba najbardziej przejrzyście, gdzie niby mają się pokazywać?
- może warto by było zaimplementować możliwość podglądu treści pliku.
Nad tym pracuję, tzn. będzie możliwość podglądu plików tekstowych, obrazów, może pdf
Konto testowe nie powinno posiadać możliwości zmiany danych.
To jest zwykłe konto, zrobiłem je, bo z doświadczenia wiem, że ludzie nie chcą się rejestrować.

Cytat(toaspzoo @ 10.09.2011, 13:00:56 ) *
Widzę, że jest szyfrowanie hasła nawet ;P

Hasło jest hashowane, a gdzie to widzisz?
Daiquiri
Połączyłam Twoje tematy.

Regulamin:
Cytat
Wszelkie kolejne wersje danego projektu proszę umieszczać w tym samym wątku, zgodnie z zasadą : jeden projekt = jeden wątek.
!*!
- brak konta testowego
- błędny link aktywacyjny podczas rejestracji
- linki menu nie działają
- "przepisz od tyłu" wtf?
- @up występowanie 0 powoduje kolizje w pisaniu
- brzydki wygląd

Cytat
Ponadto Administracja zastrzega sobie prawo do wysłania wiadomości w charakterze informacyjnym (np. zmiany w regulaminie, usunięcie plików Użytkownika itd.), oraz reklamowym (sporadyczne wiadomości zawierające informacje o produktach, usługach itd.).

Administracja zastrzega sobie prawo do zmiany tego regulaminu bez wcześniejszego powiadamiania o tym Użytkowników. Zmieniony regulamin obowiązuje od chwili publikacji.
O rozstrzygnięciu wszystkich nieporozumień wynikających z braku odpowiednich wpisów w regulaminie decyduje Administracja.
cisu
Cytat(!*! @ 10.09.2011, 16:45:01 ) *
- brak konta testowego
- błędny link aktywacyjny podczas rejestracji
- linki menu nie działają
- "przepisz od tyłu" wtf?
- brzydki wygląd

Konto testowe jest, dane na stronie główne.
Aktywacja działa, nieco bazę danych zmieniałem to pewnie dlatego, a napisałem, żeby testować zarządzanie plikami - po to też zrobiłem konto testowe.
Wszystkie linki w menu działają.
Napisałem, że captcha jest tymczasowa...
Grafika jest robocza i będzie zmieniona, też napisałem.
Cytat(!*! @ 10.09.2011, 16:45:01 ) *
Nie wiem o co chodzi za bardzo.
Ktoś zmienił hasło do konta testowego i dlatego nie działa, za minutę będzie działać znowu.
Następnym razem, zanim napiszesz, czytaj bo tylko offtop robisz.

A co do regulaminu to też chyba jest, że będzie zmieniony, ale akurat nie wiem, co jest dziwnego w tych punktach, które podałeś.
Rid
Cytat
@up występowanie 0 powoduje kolizje w pisaniu

!*! chodziło chyba o to,że iczbę 0 można pomylić z literą O,tak mi się wydaje.
cisu
Cytat(Daiquiri @ 10.09.2011, 14:41:26 ) *
Połączyłam Twoje tematy.

Regulamin:

To jest całkiem inny projekt, napisany od 0 inny skrypt, ale niech będzie.
!*!
Robisz wersję prezentacyjną i udostępniasz zmianę hasła dla takiego konta? Może i jest, ale nadal zalogować się nie mogę. Ktoś zmienił hasło. Linki nie działają np kontakt i polityka prywatności. Aktywacja też w dalszym ciągu nie działa. Skoro captcha ma zostać zmieniona, to po co dałeś ją teraz w ogóle, szczególnie że celem testu jest co innego. To niby jak mamy to testować? Udostępniaj projekty z głową.
Daiquiri
Cytat(cisu @ 10.09.2011, 19:12:47 ) *
To jest całkiem inny projekt, napisany od 0 inny skrypt, ale niech będzie.
Inny projekt? Przecież napisałeś: "Witam, daję do sprawdzenia i oceny wersję beta mojego skryptu do uploadu i udostępniania plików.". Wcześniej wrzuciłeś również skrypt uploadu. Jeżeli jest to zupełnie inny projekt, a nie ten sam tylko przepisany od zera (ten sam projekt, inny kod) - mogę wydzielić temat.

Niestety nic ponadto nie napiszę, zważywszy na zmianę hasła.
marekge
To tylko fragment bardzo prostego kodu...niczym się to nie wyróżnia, codziennie setki osób piszą takie skrypciki po przeczytaniu swojej pierwszej książki o php ;-)
W zasadzie moja wtyczka w komunikatorze do wysyłki plików na serwer jest bardzie rozbudowana.
lukaskolista
Nie moge zalogowac sie na konto demo - "Podane hasło jest nieprawidłowe. Spróbuj ponownie.".
cisu
Komuś niestety przeszkadza domyślne hasło a ja nie mam jak teraz zmienić.
Fifi209
Bo kto udostępnia zmianę hasła dla konta testowego...?
cisu
Jak już prędzej napisałem, to jest normalne konto, takie jak wszystkie inne, a założyłem je, bo jak trzeba się rejestrować to nikt tego nie robi. Po prostu jakiś są gdzieś tu wieśniaki i nie zaprzeczajcie, bo prosiłem, żeby nie zmieniać, a taki na złość robi nie tyle mi, ale całej reszcie.
!*!
cisu - rejestracja nie działa, już Ci to pisałem wcześniej. Jak udostępniasz słabej jakości skrypt, to się nie dziw że jest tak a nie inaczej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.