Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Profesjonalny webdesign - szukam książek, artykułów
Forum PHP.pl > Inne > Książki
juzekmj
Cześć, szukam materiałów o profesjonalnym webdesignie. Przeglądając portfolia małych agencji reklamowych mam wrażenie że mógłbym się z nimi równać, nic specjalnego nie oferują, jednak odwiedzając galerie typu Creattica.com - nie ma porównania. Chciałbym poznać te wszystkie sztuczki dobierania kolorów, stylów, typografi, wiedzieć których technik i języków programowania warto używać i się uczyć, które są już przestarzałe.

Znacie coś dobrego? smile.gif
everth
Cytat
nic specjalnego nie oferują

Bo też nic specjalnie nie biorą. Lay to koszta - w zasadzie w segmencie małych firemek trudno zmusić klienta o wykosztowanie się na bajerancki wygląd. Po prostu ma być i działać. Dlatego królują szablony darmowe i proste.

Generalnie dużo dobrych artów na tematy które poszukujesz znajduje się w Smashing Magazine. Z polskich fajnie mi się wspomina blog riddle'a - Perfection of Vanity (niestety trochę już nieaktualny, autor chyba na dobre dał sobie spokój). Od siebie dodam że bez "zmysłu graficznego" bardzo ciężko jest zaprojektować coś oryginalnego z wyglądu, nawet po 110 tutorialach i poradnikach. Po prostu nie czuje się tych niuansów w doborze koloru, ustawieniu elementów.
H68nkr
Hej,

w zasadzie ta książka to podstawa: The Non-Designer's Design Book, aby zrozumieć o co w tym designie chodzi. To nie jest zbiór receptur, raczej wprowadzenie do ogólnych zasad, ale jeśli chcesz się zacząć tym zajmować to naprawdę warto ją przeczytać.

Tak, jak pisał everth SmashingMagazine zawiera dużo interesujących informacji. Dodałbym jeszcze do tego Webdesigner Depot.

Warto zaglądać na Dribbble, żeby zobaczyć co tworzą naprawdę dobrzy designerzy.

Poza tym jest mnóstwo anglojęzycznych blogów, które są kopalnią wiedzy na temat designu i webdesignu. Jak chcesz to sprezentuję Ci całą listę. wink.gif

marekge
Ja mogę polecić książkę:
"THE PRINCIPLES OF BEAUTIFUL WEB DESIGN" napisana przez Jason Beaird
Powinna rozwiać większość twoich wątpliwości. Książka polecana przez wielu web-desingerów . Pozycja o której mówi się "must have".
pisii35
i ja mogę polecić książkę Beairda - naprawdę wyjaśnia sporo.
prowseed
a ja polecam sobie kupic sztaluge, plotno/karton, olej/akwarele/pastele czy czym tam Ci bedzie wygodniej i rysuj, maluj, układaj...
Nie mozna zabierać się za design nie mając kompletnie pojęcia o podstawach. Zobaczysz, że dobór kolorów, to nie jest wydłubanie konkretnej wartości z palety 16 milionów odcieni, tylko mieszanie, mieszanie, rozmywanie i znów mieszanie.
Zapomnij o czymś takim jak "sztuczki dobierania kolorów, stylów, typografi".
• Kolory musisz czuć ( i bawić się nimi, grać, dobierać... To nie jest tak, że żółty z niebieskim- ok, ale z czerwonym już nie. )
• Styl mieć swój
• A typografia... Jak będziesz robił to, co Ci mówią inni, to będziesz tworzyć rzeczy nudne i na dodatek często wbrew sobie. Zainstaluj sobie 1000 fontów w systemie i czekaj na tą odpowiednią przy doborze.
Kup sobie galerię ksążkową, może być z logosami, grafikami wszelakimi... Poczuj co to jest styl, kompozycja. Jak się kieruję linią, by uwidocznić niektóre elementy- analogicznie jak inne chować...

A książki nie polecam żadnej, jeszcze nie natrafiłem na taką co by była sensowna i warta swej ceny (a troche w tym empiku grzebałem)
Smashing book to też wg mnie troche pomyłka, nie to, że słaba ale jak na swoją cenę... Nie warta. Dwójki jeszcze nie widziałem.
Tyle w temacie
adrian23
To może kolejna propozycja dla rozszerzenia tematu http://www.inbook.pl/product/show/26545/ks...nformatyka-inne
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.