Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Strona firmowa
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
kujawska
Proszę ocencie Odwiedź moją stronę
Jest to strona którą zrobiłem na potrzeby mojej apteki.Jestem tylko entuzjastą webmasteringu.
Nauczyłem się trochę podstaw html,php,js skorzystałem również z gotowych rozwiązań.
Jako że jestem już stary ciałem zależy mi na Waszej opini co do ducha.
bim2
Masakra. Jedyne słowo jakie przychodzi mi na myśl.
Bombardowania użytkownika masą niepotrzebnych, zaśmiecających animacji które tylko odwracają uwagę od najważniejszych rzeczy.
Oczopląs z wytrzeszczookiem wtórnym (cokolwiek to jest i jakkolwiek to brzmi) gwarantowany.

Dla przykładu zobacz http://www.apteka-mediq.pl/

Musisz zwrócić uwagę przedewszystkim na adres, mapę i kontakt skoro to ma być tylko wizytówka. Kontakt najważniejszy!
konole
Mam jakieś problemy ze sobą i jako jedyny widzę wszystko poczwórnie?
tvister
Cytat
Mam jakieś problemy ze sobą i jako jedyny widzę wszystko poczwórnie?

A już myślałem że dzisiaj przesadziłem z browarkiem :|

Ale mulitiplikacji to tu nie brakuje.
olechafm
tragedia... wywal to do kosza i nawet nie próbuj naprawiać...
mat-bi
ohmy.gif, chyba za słaby towar miałem biggrin.gif

A tak serio, ludzie, ja nawet adrsu przeczytac nie mogę! Toż takie strony były w pionierskich czasach internetu. To, co tu isę dzieje, to tragedia posejdona. Musisz w ogóle zmienić layout strony.

tak BTW, gdzie ty tutaj użyłeś PHP? Bo nigdzie nei widzę.
kujawska
Zmartwiliście mnie Panowie.Jeden pije drugi ćpa trzeci niedowidzący.
Generalnie layout jest prehistoryczny co gorsza za dużo animacji pewnie też prehistorycznych no i brak kontaktu z rzeczywistością.
A rzeczywistość jest taka że strona została wkonana wg określonej koncepcji co widać gołym okiem jako marketingowa.Nie żadna edukacyjna społecznościowa czy rozrywkowa.Logika tej strony jest rzucająca się w oczy.A na kolana rzuca technika.Ktoś nie widzi php.To są te dziury w kodzie żródłowym.Nie widać warstw też.Nie widać także ajaxa w zakładce aptlek a wyszukuje najszybciej.No ale layout.Dobry to banner flash w header a dalej groch z kapustą.Takich jest w internecie tysiące.To są właśnie śmieci to szablonisko w którym usiłujecie znależć coś nowego.Szablonistów ci u nas dostatek.Inna beczka to W3C.Zanim coś opublikujesz sprawdź stopień dyletanctwa.Ciekaw jestem Waszych osiągnięć.Pozdrawiam.
qrooel
Dramat. Dawno nie widziałem czegoś podobnego.

Proponuję tego nie udostępniać online. smile.gif
mat-bi
@kujawska, spokojnie, najpierw dajesz pracę do oceny, a potem fukasz? Opanuj się.

Taka prawda, że ta strona odpycha. Ja, gdybym szukał apteki i wszedł na taką stronę, na pewno do takiej apteki bym nie przyszedł, chyba, że byłby to nagły wypadek, a wy jestescie jedyną w okolicy. Zwykle jednak wygląda to tak, że ma się wybór, dlatego nie.

Layout musi być przejrzysty, dopasowanie kolorów musi być bardzo dobre, inaczej wychodzi chała.

Odnosząc się jeszce do prac - ja jeszce nic nie wykonałem, ale inni, piszacy w tym wątku tak. I stanowczo były to lepsze prace.
konole
Cytat(kujawska @ 2.06.2011, 16:47:59 ) *
Zmartwiliście mnie Panowie.Jeden pije drugi ćpa trzeci niedowidzący.
Generalnie layout jest prehistoryczny co gorsza za dużo animacji pewnie też prehistorycznych no i brak kontaktu z rzeczywistością.
A rzeczywistość jest taka że strona została wkonana wg określonej koncepcji co widać gołym okiem jako marketingowa.Nie żadna edukacyjna społecznościowa czy rozrywkowa.Logika tej strony jest rzucająca się w oczy.A na kolana rzuca technika.Ktoś nie widzi php.To są te dziury w kodzie żródłowym.Nie widać warstw też.Nie widać także ajaxa w zakładce aptlek a wyszukuje najszybciej.No ale layout.Dobry to banner flash w header a dalej groch z kapustą.Takich jest w internecie tysiące.To są właśnie śmieci to szablonisko w którym usiłujecie znależć coś nowego.Szablonistów ci u nas dostatek.Inna beczka to W3C.Zanim coś opublikujesz sprawdź stopień dyletanctwa.Ciekaw jestem Waszych osiągnięć.Pozdrawiam.

Porównaj sobie czytelność przekazu ze stroną, którą robiłem, stawiając pierwsze kroki w "profesjonalniejszym" świecie.

Thunder.probasket.pl
wujek2009
Fajna stronka - tak kiedyś większość stron wyglądała ;-) Jednak w dzisiejszych czasach, musisz postarać się o lepszą oprawę graficzną, ponieważ grubo odstajesz od konkurencji.

Pozdro
Daiquiri
Kujawska, na wstępie prośby o jakąkolwiek ocenę, należało zatem zaznaczyć, iż przyjmujesz tylko oceny pozytywne.

Podstawową funkcję marketingową, jaką powinna spełniać strona, to funkcja informacyjna. Ciężko ją u Ciebie zauważyć, ponieważ użyteczność (webusability) strony jest co najmniej słaba. Pozostaje jeszcze kwestia estetyki. Dla mnie strona znacznie odbiega poziomem od tego, co zwykły reprezentować sobą strony, aktualizowane pod kątem graficznym, w przeciągu ostatnich kilku lat.
kujawska
Daiquiri.Zgadzam się co do wyjątkowego poziomu strony.
Natomiast jeśli chodzi o funkcję informacyjną to wyjaśniam jeśli tego nie widać że cała strona,wszystkie zakładki są wręcz tylko i wyłącznie informacją.
Whole body in info.Odnoszę wrażenie że oglądasz jakąś inną stronę.
lepmajster
Posluchaj rad kolegow i zacznij od poczatku, bo to wyglada strasznie.
Zrezygnuje tez z tych "bajerkow" jak ta badziewna animacja tekstu, wpierdzielajace sie okienko facebooka, te animowane ikonki kompletnie niedopasowane graficznie, jak i tematycznie - bo takie cos przypomina mi bloga jakiegos dziecka, a nie apteke...
Popatrz na inne strony aptek i wez z nich przyklad, a jak nie potrafisz to zlec to komus, te pare groszy nie powinno Ci zrobcic wiekszej krzywdy, niz ta strona.

PS. O tle nie wspomne, piekny witraz....no i wez tu przeczytaj spokojnie strone glowna, troche poczytam i jeb - animacja, zanim wroce do momentu, na ktorym mi przerwalo, to znowu jeb - animacja.
Proponuje Ci dodac jeszcze efekt rotate i najlepiej zeby byl ciagly, wtedy bedzie disco polo jak sie patrzy, a kazdy odwiedzajacy bedzie zachwycony tymi bajerami - ja doslownie siedze juz od godziny i wpatruje sie w te bajerki - apteki nie szukalem, tylko na te efekty specjalne chcialem popatrzec smile.gif
Mialo byc pozytywnie, to masz biggrin.gif

10/10 w kategorii - "Jak nie nalezy robic stron internetowych".
konole
Co do facebookowych like'ów, to ja czekam już tylko na "Zakład pogrzebowy Hades - lubię to".
jakub.drag
Słuchaj - nie wypieraj się rękami i nogami, twierdząc, że strona jest świetna. Apteka to nie kolorowe czasopismo, to nie animowane historyjki, jak facet wpienia się na komputer (w ogóle o co Ci chodziło, dając tą animację?).
Strona apteki, powinna być jej wizytówką, powinna ją reprezentować - i mam nadzieję, że w Twoim wypadku tak nie jest.
http://domzdrowia.pl - http://herbapis.pl - http://doz.pl
Adresy prestiżowych aptek i zielarni. Pooglądaj, zmień, albo najlepiej napisz od początku.

I pamiętaj - stronę budujesz nie dla siebie, lecz dla Twoich klientów, i bardziej powinna Cię interesować opinia z zewnątrz - specjalnie edytuję ten post w Twoim własnym interesie.
kujawska
lepmajster.Dziękuję.Dobra rada z rotate.Zwiększę settimeout.
Jeśli chodzi o obrazki lub animowane gify to one są w pewnym kontekście z treścią recepty.
Co więcej znajduja się w miejscu gdzie na recepcie są uprawnienia.Taka sobie paralela.
Uogólniając.Prawie każdy piksel jest związany z apteką lub szerzej służbą zdrowia.
Także ten background.Pozdrawiam.
ixpack
"2010-12-07 kupię akordeon xxxxxxxx" - uratował mój humor ten wpis na dziś wink.gif (joda language)

Strona - podobnie wyglądała moja 1sza strona, robiłem ją w kafejce o dragon ball, miałem 14 lat wink.gif.
ALE
Ta strona ma coś w sobie! Jest tak jak minecraft w świecie gier - czymś innym wink.gif. Nie wiem dlaczego, ale przyciąga, tak jak pixel art. Ciekawy pomysł z tymi a'la "zakładkami" - co prawda w jQuery można osiągnąć coś o niebo lepszego, ale jeżeli wpadłeś na to SAM, to jest to plus.

Teraz patrząc na to okiem "programisty" - jedyne co jest na + to łatwa nawigacja i przejrzystość (choć i to zostawia wiele do życzenia - zerknij na zakładkę "upusty" - tabelki nie widać w ogóle)...

Jeżeli ma Pan czas na naukę to super... Jeżeli nie, to proponuję wordpress + http://themeforest.net np. aby kupić skórkę za około 30$.
kujawska
jakub.drag Przytaczasz linki do aptek internetowych (prowadzacych sprzedaz przez internet).Inna bajka.
Ten facet się wkurza że nie może zdobyć informacji.Z lewej strony podaję mu żródła.
Być może humor nie przystoi aptece.Ale uwierz że klienci aptek bardzo często tego oczekują
w kontakcie z farmaceutą.Apteka nie musi być sztywna.U lekarza jak czekasz to też słyszysz żarty.
To ogólnie mówiąc pomaga.Jeśli tak jest w realu to czemu nie może być na www ?
jakub.drag
Być może inna bajka, ale tutaj nie chodzi mi o cel prowadzenia strony, tylko o wygląd. Ja rozumiem - chwila bez uśmiechu chwilą straconą. I bardzo dobrze podchodzisz do zagadnienia - tylko popracuj nad jego wyrazem. Co z tego, że strona będzie prowadzona z humorem, pomysłem i pasją, jeśli wygląd będzie odstraszał. Chodzi mi o te zjeżdżające napisy - są takie momenty, w których one przeszkadzają. Po prostu - powiedzmy szczerze - nad tą stroną trzeba jeszcze popracować. WYGLĄD I FUNKCJONALNOŚĆ - nic więcej.
kujawska
ixpack.Uszczęśliwiłeś mnie.Wszystko robię sam czyli tylko w ostateczności korzystam z gotowych rozwiazań.
I eksperymentuję.Np kurtyna typu cross taka kompilacja czterech zrobiona tak by przeglądarki nie traktowały jej
jako wyskakujące okienko.Podobnie własny układ likebox facebooka.Także przecież popup.
A strona wygląda właśnie tak nie inaczej ze względu na "logiczną konsekwencję" tematu.
Ta tabelka to img karty stałego klienta.Nie musi być wyrażna ale obecna.Też konsekwencja.
Pozdrawiam.
Daiquiri
Cytat(kujawska @ 2.06.2011, 20:44:53 ) *
Daiquiri.Zgadzam się co do wyjątkowego poziomu strony.
Natomiast jeśli chodzi o funkcję informacyjną to wyjaśniam jeśli tego nie widać że cała strona,wszystkie zakładki są wręcz tylko i wyłącznie informacją.
Whole body in info.Odnoszę wrażenie że oglądasz jakąś inną stronę.
Odnosisz w takim układzie złe wrażenie. Widać nie masz zamiaru przyjąć ani krzty krytyki, ani przeczytać w całości tego, co się do Ciebie pisze. Pozwolę sobie powtórzyć, iż jakąkolwiek funkcję informacyjną przesłania brak użyteczności (webusability).
everth
@kujawska
Myślę że strona jest bardzo dobra jeśli chodzi ogólnie o internet w ochronie zdrowia. Ale do rzeczy - strona jest zbyt uporządkowana, nie pasuje to bardzo do klimatów ochrony zdrowia w naszym kraju. Rozumiem że przez powtarzalne tło chciałeś przekazać że apteki nie są rozmieszczone chaotycznie lecz tworzą sieć (mini zdjęcia recept) - a wasza recepta jest na wierzchu tej sieci, czyli się wybija. Jest to pewna abstrakcja - ależ oczywiście rozumiem że to przesłanie jest skierowane do ludzi inteligentnych - oznacza to że określiłeś grupę docelową komunikatu. Duży plus.

Drugie - dobór kolorów, oczywiście też pozytywnie, jak wiadomo klientami aptek są głównie ludzie w podeszłym wieku więc te kontrasty i jaskrawe kolory są przynajmniej dla ich starczych oczu czytelne. Ruch w tle również przyciąga uwagę co pobudza sklerotyczny umysł do wytężonej pracy, kolejny plus, komunikat ma większą szansę zostać zapamiętanym.

No i jeszcze początkowa animacja. Lepiej bym tego nie ujął - dosłownie przypomniało mi co czuje człowiek po napadzie epilepsji gdy otwierając oczy i dochodząc do siebie widzi panów w białych kitlach - a u ciebie widzi receptę! To jest genialne, otwierasz oczy -> recepta -> zdrowie. A nie znikające podstrony w kształcie recept jednoznacznie wskazują że w waszej aptece nic nie ginie i wszystko jest pod kontrolą.

Ogólnie więc projekt bardzo dobrze dostosowany do prowadzonej działalności i grupy docelowej. Jedyne co mi się nie podoba to jednak zbyt małe pójście na żywioł, ale pewnie się wyrobisz.
kujawska
jakub.drag Wiem zjeżdżajace napisy przeszkadzają przy rozdzielczości mniejszej od 1280/1024 ale nie są tak nachalne jak popupy wielu bardzo wielu stron.
U mnie są w zasadzie wyrazem pewnego opanowania techniki.Wiele elementów strony jest mieszaniną treści merytorycznej z techniką przekazu.Zdaję sobie sprawę
że wprowadza to pewne zamieszanie ale to jest obecne wszędzie nie tylko na stronach internetowych vide np telewizja i ma swoje znaczenie marketingowe.
Tak to widzę.
Substr
Jest OK, ale dodał bym więcej kolorowych elementów i trochę więcej animowanych obrazków. Dobrym pomysłem była by również jakaś relaksacyjna muzyka w tle.
konole
Cytat(everth @ 2.06.2011, 21:43:11 ) *
@kujawska
Myślę że strona jest bardzo dobra jeśli chodzi ogólnie o internet w ochronie zdrowia. Ale do rzeczy - strona jest zbyt uporządkowana, nie pasuje to bardzo do klimatów ochrony zdrowia w naszym kraju. Rozumiem że przez powtarzalne tło chciałeś przekazać że apteki nie są rozmieszczone chaotycznie lecz tworzą sieć (mini zdjęcia recept) - a wasza recepta jest na wierzchu tej sieci, czyli się wybija. Jest to pewna abstrakcja - ależ oczywiście rozumiem że to przesłanie jest skierowane do ludzi inteligentnych - oznacza to że określiłeś grupę docelową komunikatu. Duży plus.
Odnoszę wrażenie, że za mało się przykładałem do analizy wierszy na polskim, bo w życiu bym nie pomyślał, że to tło może symbolizować sieć aptek.
kujawska
everth.Jesteś jednym z niewielu wyrażającyh opinię o tej stronie który zauważył a Ty najbardziej dogłębnie że strona wyraża pewną myśl i że jej konstrukcja ma ją zobrazować.Oczywiście jest także elementem promocji.Jest także wyrazem możliwości twórcy.Jest trudno z recepty zrobić przekaz medialny.I nie twierdzę że akurat moja strona to robi choćby dobrze.Ale miło jest jak ktoś zauważy że coś w tym jest.Dziękuję za zainteresowanie i wnikliwą analizę.Pozdrawiam.
Damonsson
Dodam od siebie parę kwestii.

W tle widzimy także pióro skierowane ku napisie pacjent, co oznaczać może, że to właśnie dla nas pacjentów skierowana jest strona.

<title> wypisany upper-case, coś fantastycznego dla osób, które mają problem ze wzrokiem, z całą pewnością webusability na ogromny plus.

Wbrew pozorom, animacja tekstu zmusza nas abyśmy skupili się tylko na tej stronie, zamknęli wszystkie inne strony aptek i połączyli nasze moce, aby przeczytać znikający nam co chwila tekst. Zdecydowanie przyciąga to klienta. Klient czuje się ważny. (bynajmniej ja się poczułem)

Dodatkowo animacje tekstowe po lewej stronie, w pewnym momencie uciekają nam i pojawiają się od nowa spadając z góry, tu mamy do czynienia z interwencją Boską, co symbolizuje spadanie tych napisów z góry (w domyśle nieba), a więc możemy liczyć na opatrzność Boską i z całą pewnością powierzyć swoje fundusze tej właśnie aptece. Tzw. budowanie zaufania pomiędzy klientem a sprzedawcą. Autor zapewne doskonale wie o czym piszę.

23 osoby lubią aktualnie aptekę na facebooku, jest to moja ulubiona liczba, co zbliża mnie emocjonalnie z właścicielem apteki, podejrzewam, że każdy z nas zobaczy w tamtym miejscu ilość osób, która odpowiada jego ulubionej liczbie, tu rozwikłaliśmy zasadność użycia php.

Można by analizować w nieskończoność, jednak przekaz jest prosty. Strona jest ponadczasowa i wyjątkowa, nie spotkałem się z lepszym wykonaniem. Brawo.
qrooel
Mnie zaś urzeka spadający napis 'upusty' oraz początkowa animacja.

Dobrze, że strona nie została zlecona komuś, bo mogłaby kosztować srogie 4000 zł i nie osiągnięto by tego co tutaj widzimy.

To jest coś.
kujawska
Damonson.AnsiUpperCase.Jeśli chodzi o Waszą usability below zero.
Spróbuję teraz oceniać innych.Może usability podskoczy.Żegnam.
blooregard
Cytat(kujawska @ 3.06.2011, 16:32:07 ) *
Damonson.AnsiUpperCase.Jeśli chodzi o Waszą usability below zero.
Spróbuję teraz oceniać innych.Może usability podskoczy.Żegnam.

My również żegnamy, bo ten wątek zaczyna wyglądać, jak mało śmieszny żart.
Zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.