Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jQuery, Ajax - pobranie zmiennej z osobnego pliku
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
serek
Mam problem. Po naciśnięciu buttona wywołuję funkcję z takim kodem, by połączyć się z zewnętrznym plikiem i pobrać z niego zmienną js:
Kod
[...]
jQuery.getScript('adres_pliku');
[...]

Plik jest mniej więcej taki:
Kod
<?php
[...]
echo'
var abcd="'.$_SESSION['sesja_jakas'].'";';
?>

I wszystko fajnie, pobiera mi tą zmienną abcd. Problem następuje dopiero, gdy stronkę uruchomię na cba.pl... Cba wrzuca mi do tego zewnętrznego pliku swoje skrypty, umieszczając moją zmienną pośrodku gdzieś. Powoduje to, że nie można odczytać tej zmiennej. Znacie może inne sposób, by pobrać tą zmienną? Niby to działa, ale na cba lipa... Dzięki za pomoc.
#luq
Dlaczego nie zwracasz sobie jsona w akcjach ajaxowych? Potem możesz z tym robić dosłownie wszystko.
serek
Nie korzystam jakoś dużo z Ajaxa, więc mam o nim minimalną wiedzę smile.gif

EDIT: Jak to powinno wyglądać z tym JSONem?
#luq
json_encode
serek
Tak, czytałem już o tym, ale jest małe ale. To się odnosi do php, a ja muszę użyć javascriptu tylko do odczytania tej zmiennej z pliku zewnętrznego, bo odczyt zmiennej mam w funkcji js. A php się przecież od razu wykona.

Sorki jeśli gadam częściowo głupoty, ale na tym JSON się nie znam wcale smile.gif
#luq
  1. echo json_encode(array('foo' => 'bar'));

potem w JS-ie to normalnie czytasz po wczytaniu odpowiedzi requesta.

w jQ
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. onSucess: function(data){
  2. console.log(data.foo);
  3. }
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
serek
Ehhh.... nadal nic z tego nie kapuję...

Ten kod
Kod
echo json_encode(array('foo' => 'bar'));

mam podać na końcu mojego pliku zewnętrznego, do którego się odwołuję?

A ten:
Kod
onSucess: function(data){
console.log(data.foo);
}

przy:
Cytat
jQuery.getScript('adres_pliku');

?

Pomoże ktoś? smile.gif

Pomoże ktoś czy nie? haha.gif Nie kapuję tego JSONa... Jakby ktoś mógł, to proszę o zobaczenie o co mi w tym temacie chodzi i jakieś wskazówki odnośnie użycia tego JSON.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.