Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Liczby podobne
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
destroy
cześć, w sumie sam nie wiem jak dokładnie nazwać temat wątku. sprawa wygląda tak, że chciałbym zbudować zapytanie, które będzie w WHERE miało przykładowo tak: "WHERE table1='12.23323' AND table2='15.23323'" i wyszukiwałoby wszystkie rekordy w tabeli w granicy różnicy liczby 5. jezeli rekod mialby np. 14.23323 w table1 i 16.23323 table2 - znalazłoby, ponieważ znajduje się w granicy 5, jeżeli było by o 3 mniej, czyli 9.23323 w table1 i nawet zwyczajnie w table2 czyli 15.23323 - znalazłoby, ponieważ nie przekracza 5. w przypadku gdyby jakiś rekord w np table1 czy table2 miał 30.23323 - nie znalazłoby, ponieważ jedna z tabel wykracza poza różnicę 5. troszeczkę chaotycznie ale ciężko to opisać słowami, mam nadzieje, że rozumiecie, sam siedzę nad tym od dwóch dni i nic do głowy mi nie przychodzi. dobrze, jakby rozwiązanie było w miarę optymalne i zmieściło się w samym zapytaniu, bez żadnych pętli, jeżeli nie wpadniecie na nic innego - kod można zapisać w PHP i tak zostanie przepisany do innego srodowiska.
thek
Najprościej byłoby owe zakresy przeliczyć po stronie skryptu lub od razu je wstawić do zapytania, czyli:
  1. WHERE (table1 BETWEEN zakres1_min AND zakres1_max ) AND (table2 BETWEEN zakres2_min AND zakres2_max)
albo
  1. WHERE (table1 BETWEEN liczba1-zakres AND liczba1+zakres ) AND (table2 BETWEEN liczba2-zakres AND liczba2+zakres)
destroy
to już jest jakis pomysl, wykonałem pare obliczeń i wygląda dobrze, jeszcze to sprawdze w praktyce.

//działa, dzięki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.