Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pobieranie adresu MAC użytkownika
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Mody23
Witam!

Mam dwa pytania. Pierwsze, to jak mogę wyciągnąć adres fizyczny MAC usera obecnie przeglądającego moją stronę? Widziałem w necie jakieś rozwiązania, ale w komentarzach pisali, że to adres mac SERWERA z którego dany użytkownik korzysta, a nie bezpośrednio jego mac.

Drugie pytanie, to czy da się zmienić adres fizyczny mac? Czy użytkownik linuxa, lub windowsa jest w stanie to zrobić?

Pozdrawiam!
elektrrrus
Da się zmienić MAC, bardzo prosto zresztą. Co do sprawdzenia to jedyne co kiedyś widziałem to aplet javy który to robił.
Kshyhoo
Da się oblukać MAC, ale tylko w sieci lokalnej...
croc
Nawet jeśli jest to możliwe, to na pewno nie za pomocą PHP, który działa PO STRONIE SERWERA.
Mody23
W takim razie, głupie pytanie, ale...Jak mogę inaczej jeszcze "odróżniać" użytkowników? IP odpada, bo zmienne IP robi swoje, MAC jak już sami napisaliście - też odpada. Jest jeszcze coś "unikalnego" dla każdego użytkownika, po czym mógłbym ich "odróżniać"? Potrzebne mi to do banowania właśnie zmiennych IP.
croc
Zostają jeszcze ciasteczka - które można wyłączyć - i to by było na tyle. Niestety nie ma w 100% pewnej metody. Ja zwykle stosuję połączenie IP plus cookies.
Mody23
Właśnie, że cookies mam...banuję po IP i potem użytkownikowi wyświetla się komunikat: "Zostałeś zbanowany" i nic nie może zrobić...Ale co z tego jak wejdzie w Narzędzia > Wyczyść historię przeglądania > Cookies i już po sprawie :/ Ja na informatyce "komputerowej" czy jak to jeszcze inaczej nazwać się kompletnie nie znam, jedynie "webmasterskiej", ale nie mogę uwierzyć, że nie ma żadnego identyfikatora dla użytkownika. Mówię o komputerach.
lobopol
Z jakieś pół roku temu czytałem o dość specyficznych ciasteczkach http://samy.pl/evercookie/ możesz z nimi pokombinować, ale nadal to nie jest 100% wyjście
Kshyhoo
Ten temat (rozróżnienie usera) wraca na forum jak bumerang co kilka miesięcy. Przeszukaj starsze wątki. Ja powtórzę: logowanie i porównywanie wszystkiego co można...
by_ikar
Ciasteczka flashowe (LOC). Dzisiaj bardzo wielu trolli o tym nie wie, ale ciasteczek flashowych nie wyczyścisz z poziomu przeglądarki, a możesz dzięki temu bardzo łatwo identyfikować usera. Możesz te ciasteczka zapisywać userowi tylko wtedy kiedy zobaczy komunikat "zostałeś zbanowany" i sprawdzać czy takie ciasteczko istnieje przy logowaniu i rejestracji. Sporo trolli odpada, większość z nich nie wyłącza flasha, a już nie mówiąc o tym że nie wiedzą o istnieniu ciasteczek których nie da się usunąć z poziomu przeglądarki wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.