Mody23
15.10.2011, 09:24:09
Witam!
Mam dwa pytania. Pierwsze, to jak mogę wyciągnąć adres fizyczny MAC usera obecnie przeglądającego moją stronę? Widziałem w necie jakieś rozwiązania, ale w komentarzach pisali, że to adres mac SERWERA z którego dany użytkownik korzysta, a nie bezpośrednio jego mac.
Drugie pytanie, to czy da się zmienić adres fizyczny mac? Czy użytkownik linuxa, lub windowsa jest w stanie to zrobić?
Pozdrawiam!
elektrrrus
15.10.2011, 09:55:47
Da się zmienić MAC, bardzo prosto zresztą. Co do sprawdzenia to jedyne co kiedyś widziałem to aplet javy który to robił.
Kshyhoo
15.10.2011, 12:00:04
Da się oblukać MAC, ale tylko w sieci lokalnej...
croc
15.10.2011, 12:04:02
Nawet jeśli jest to możliwe, to na pewno nie za pomocą PHP, który działa PO STRONIE SERWERA.
Mody23
15.10.2011, 20:13:51
W takim razie, głupie pytanie, ale...Jak mogę inaczej jeszcze "odróżniać" użytkowników? IP odpada, bo zmienne IP robi swoje, MAC jak już sami napisaliście - też odpada. Jest jeszcze coś "unikalnego" dla każdego użytkownika, po czym mógłbym ich "odróżniać"? Potrzebne mi to do banowania właśnie zmiennych IP.
croc
15.10.2011, 20:19:25
Zostają jeszcze ciasteczka - które można wyłączyć - i to by było na tyle. Niestety nie ma w 100% pewnej metody. Ja zwykle stosuję połączenie IP plus cookies.
Mody23
15.10.2011, 20:27:59
Właśnie, że cookies mam...banuję po IP i potem użytkownikowi wyświetla się komunikat: "Zostałeś zbanowany" i nic nie może zrobić...Ale co z tego jak wejdzie w Narzędzia > Wyczyść historię przeglądania > Cookies i już po sprawie :/ Ja na informatyce "komputerowej" czy jak to jeszcze inaczej nazwać się kompletnie nie znam, jedynie "webmasterskiej", ale nie mogę uwierzyć, że nie ma żadnego identyfikatora dla użytkownika. Mówię o komputerach.
lobopol
15.10.2011, 20:28:14
Z jakieś pół roku temu czytałem o dość specyficznych ciasteczkach
http://samy.pl/evercookie/ możesz z nimi pokombinować, ale nadal to nie jest 100% wyjście
Kshyhoo
15.10.2011, 21:42:35
Ten temat (rozróżnienie usera) wraca na forum jak bumerang co kilka miesięcy. Przeszukaj starsze wątki. Ja powtórzę: logowanie i porównywanie wszystkiego co można...
by_ikar
17.10.2011, 10:18:59
Ciasteczka flashowe (LOC). Dzisiaj bardzo wielu trolli o tym nie wie, ale ciasteczek flashowych nie wyczyścisz z poziomu przeglądarki, a możesz dzięki temu bardzo łatwo identyfikować usera. Możesz te ciasteczka zapisywać userowi tylko wtedy kiedy zobaczy komunikat "zostałeś zbanowany" i sprawdzać czy takie ciasteczko istnieje przy logowaniu i rejestracji. Sporo trolli odpada, większość z nich nie wyłącza flasha, a już nie mówiąc o tym że nie wiedzą o istnieniu ciasteczek których nie da się usunąć z poziomu przeglądarki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.