Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Drugi serwer dla strony...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Rajdon
Witam, załóżmy że mam serwis www na którym użytkownicy wysyłają pliki na serwer. W pewnym momencie miejsce się wyczerpuje i teraz jak mądrze dodać kolejny serwer, tak aby wysyłanie odbywało się tak jak poprzednio z tym że na 2 serwer ?

Dziękuję za pomoc.
by_ikar
Nie koniecznie musisz kupować drugi serwer, bo po co 8gb ramu dla serwera plików? wink.gif zależy jeszcze gdzie masz ten serwer. Jak masz jakiegoś dedyka/vps'a to zmiana usługi (vps) lub podłączenie jakiejś dodatkowej przestrzeni (NAS/USB HDD/cokolwiek co dany usługodawca ma w ofercie) to większego problemu mieć nie powinieneś. W przypadku gdy musi to być drugi serwer, możesz to również zrobić na kilka sposobów. Odebrać plik na serwer 1 i przesłać go z serwera 1 na serwer 2. Stworzyć subdomenę, podpiąć ją pod serwer 2, i na tej subdomenie odbierać dane z formularza. Oj wyjść jest na prawdę dużo wink.gif najłatwiejsze wymieniłem ci na początku.
Rajdon
Nie jest to takie proste jednego serwera mieć nie mogę bo chyba nikt nie zapewni mi ok. 1 Tb na dane, po 2 potrzebuję to tak powiązać aby skrypt wysyłał pliki na server2 w memencie gdy server1 nie odpowiada lub jest pełny ale z drugiej strony by użytkownicy wciąż mogli pobierać pliki z servera1 oraz gdy tylko zwolni się miejsce na server1 to skrypt ma znów wsyłać tam pliki wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.