Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Usuwanie prywatnych wiadomości po stronie użytkownika
Forum PHP.pl > Forum > PHP
wujek2009
Cześć.

W jaki sposób rozwiązaliście u siebie usuwanie prywatnych wiadomości ze skrzynki PM?
Do głowy przychodzą mi tylko dwie możliwości:

1) Podwójne dublowanie wpisów. Czyli jak np. ja wysyłam wiadomość do Ciebie to w bazie tworze dwa wpisy odpowiedzialne za to. Stąd jak usunę wpis z bazy to ja nie będę widział tej wiadomości, ale Ty będziesz mógł normalnie ją czytać - ponieważ nie chcesz, aby była usunięta z bazy.

Mało interesujące rozwiązanie, aby dublować wpisy.

2) Dodanie dwóch nowych kolumn typu: to_poster_ignore, from_poster_ignore (enum (yes/no))
I po prostu w przypadku usunięcia wiadomości będę ją ignorował - dopiero gdy obie kolumny będą posiadały status równy "yes" to usunę wpis z bazy.

Użytkownik klika "Usuń wiadomość" -> sprawdzam czy wiadomość posiada już status "..._ignore" jeśli nie - to po prostu IGNORUJE ją. Drugi użytkownik klika i powtarzamy ten sam algorytm tylko, że tym razem usuwa wiadomość.

Czy może pominąłem jakieś rozwiązanie, choć drugi punkt moim zdaniem jest ciekawy - nawet można to zamknąć w jednej kolumnie.
by_ikar
W sumie drugi punkt jest dość ciekawy, przeważnie to spotykam się właśnie z punktem pierwszym, czyli dublowaniem. Jeszcze nie musiałem nigdzie pisać takich prywatnych wiadomości, ale na przyszłość zapamiętam ten drugi sposób wink.gif

Kasować wiadomości, możesz też czasowo, np jeżeli przekroczą jakiś limit czasu, to trigger który będzie szukał 2 rodzajów wiadomości. Pierwszy rodzaj to wiadomości z twojego 2 punktu, a drugi rodzaj, to wiadomości które przekroczyły limit czasu i nie koniecznie wówczas mają ustawione w obu przypadkach delete w tych polach ignore.
IceManSpy
Ja do tabeli z PM dodaję 2 kolumny -> jedna odpowiada za usunięcie od nadawcy a druga za usuniecie u odbiorcy. A potem tylko odpowiednie warunki przy wyświetlaniu. Fakt, w tabeli zostaje mi rekord, ale w razie czego mogę odzyskać te dane jeśli byłby jakieś problemy prawne - zastraszenie, groźby i inne.

Wiem, wiem, można robić backup plików...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.