Tr@pi
13.07.2004, 16:02:25
Czy jest mozliwe, a jesli tak, to w jaki sposob:
Mamy w systemie uzytkownika root i tylko on moze sie polaczyc z serwerem bazy danych jako root (czyli uzytkownik z pelnymi prawami), natomiast inni uzytkownicy (np. john) nie moga uzyskac dostepu do mysql jako root nawet po wpisaniu 'mysql -u root -p' i poprawnego hasla, natomiast moga sie logowac na kazdego innego uzytkownika (np. 'mysql -u john').
Uprawnienia systemowe chyba odpadaja, bo do programu mysql musza miec dostep inni.. pozatym zawsze mozna uzyc np. php do polaczenia..
JOHNY
13.07.2004, 16:25:49
A pod jakim systemem masz mysql

Ja tam nie miałem probleów czy to z mysql na linuxie czy na windowsie wydocznie dany uzytkownik nie ma dostepu do wszystkiego z reguły jak się zakłada konto to dostęp się robi do danej bazy i standard do bazy test ale nie ma problemu zeby zrobic uzytkownikow dostepu od calosci
Tr@pi
13.07.2004, 16:30:45
hmm.. moze nie wyrazilem sie zbyt jasno..
Ja chce, aby to dzialalo tak, jak opisalem w poscie poprzednim i pytam sie, jak to zrobic? (zeby mysql sprawdzalo z jakiego systemowego usera jest polaczenie)
System z rodziny 'uniksowych'..
LukaszLenart
13.07.2004, 20:35:06
przyjzyj sie komendzie INTERVAL z MySQL (SQL), np:
select * from news where news_date - interval 90 day < curdate()
scanner
14.07.2004, 06:31:14
LukaszLenart: a co to ma do rzeczy?
Tr@pi: IMHO nie ma takiej możłiwości. Musiałbyś chyba pogrzebac w źródłach MySQL i przekompilować.
kszychu
14.07.2004, 12:20:14
Ale przecież, jeżeli nadasz uzytkownikowi john pełne uprawnienia, takie jak ma użytkownik root, to będzie on rootem. Root, w mysqlu to taki sam jak każdy inny, nie to co w systemie. Chodzi tylko, o to, jakie uprawnienia ma użytkownik; jeżeli wszystkie, to jest rootem, chociaż ma inną nazwę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.