Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem, pewnie drobny ale ja nie widze
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
maurycy
  1. <?php
  2. function list_prod($limit, $model) {
  3.  
  4. global $str_tbl, $PHP_SELF, $theme, $forms, $sep, $news_tbl, $date, $cid, $page, $news, $print, $send, $base_tbl, $marka_name, $model;
  5.  
  6. $re = mysql_query(&#092;"SELECT * FROM $base_tbl WHERE model='$model'  OR marka='$marka_name'\");
  7. $r = mysql_fetch_array($re);
  8.  
  9. $re = mysql_query(&#092;"SELECT * FROM $str_tbl WHERE felga='{$r['felgi']}' AND otwor='{$r['otwory']}' AND sruba='{$r['sruby']}'\");
  10.  
  11. $ile = mysql_num_rows($re);
  12. if($ile<>0) {
  13. $znk = $page * $limit;
  14. mysql_data_seek($re, $znk); 
  15. ?>

problem polega na tym że jeśli mam w tabeli 'str' dwa rekordy pasujace wg felgi, otworu i sruby do tabeli 'base' to i tak wyświetla tylko pierwszy rezultat,

za pomoc z góry dzięki

P.S. Jeśli potrzebny jest większy fragment kodu to tylko dajcie znać
halfik
huh, jakos nie widze w tym kodzie fragmentu op. za wykonanie tego zapytani o felgi etc. ale mozliwe ze to przez fakt, ze dopiero wstalem tongue.gif

A co do tematu: to wykozystaj petle przy wysylaniu zapytania i jesli ta funkcja ma zwracac dane to proponuje w postaci tablicy, czyli

1. <?php
  2.  
  3.  
  4. function nawa(){
  5. ...
  6. $_return = array();
  7. $result = @mysql_query($query); //zapytanie o te felgi
  8.  
  9. while($data = @mysql_fetch_array($result)){
  10. array_push($_return, $data['jaks_dana_o_samochodzie']);
  11. }
  12.  
  13. return $_return;
  14. }
  15.  
  16. ?>

Prawdodpodonie bedzie trzeba zwracac tablice tablic tzn. zrobic male tablice przechowujace dane o felcgach itd. a pozniej te tablice popchac do kolejnej tablicy i zwrocic z funkcji... lub oczywiscie wykozystac tutal globale... tongue.gif
maurycy
  1. <?php
  2. $re = mysql_query(&#092;"SELECT * 
  3. FROM $base_tbl, $str_tbl
  4. WHERE model='$model' AND $base_tbl.felgi=$str_tbl.felga AND $base_tbl.sruby=$str_tbl.sruba AND $base_tbl.otwory=$str_tbl.otwor&#092;");
  5. ?>

dzieki za pomoc ale poradziłem juz sobie, problem istniał w tym że te dwie tabele nie chciały się połączyć, załatwiłem to skryptem powyżej, dzięki za pomoc mimo wszystko

php RULEZ

pozdro
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.