Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PDO pytanie
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
breaked
Witam,

Zaczynam uczyć się korzystać z PDO zamiast zwykłego mysql_*. Ułożyłem prostą klasę, żeby nie musieć pisać ciągle tego try ... catch. Nie wiem właśnie czy takie coś można stosować:

1. class Database {
  2.  
  3. function __construct() {
  4. try {
  5. $pdo = new PDO(*****) //tu łączę się z bazą
  6. } catch(PDOException $e) {
  7. echo 'Error: '.$e -> getMessage();
  8. }
  9. }
  10.  
  11. function query($data) {
  12. try {
  13. $pdo -> setAttribute(PDO::ATTR_ERRMODE, PDO::ERRMODE_EXCEPTION);
  14. $query = $pdo -> query($q);
  15.  
  16. return $query;
  17.  
  18. } catch(PDOException $e) {
  19. echo 'Error: '.$e -> getMessage();
  20. }
  21. }
  22. }

Czy takie coś ma w ogóle sens istnienia ?
Oraz czy w PDO trzeba kończyć, coś jak mysql_close ? I jeżeli tak to jak ?
No i jeszcze ostatnie: W powyższej klasie użyłem PDO::query. Wyczytałem, że jest jeszcze PDO::exec i PDO::prepare. Czym to się różni i które lepiej stosować ?

Pozdrawiam,
Michał
pmir13
W PDO nie ma odpowiednika mysql_close, połączenia są zamykane w momencie gdy obiekty pdo przestają istnieć. Czyli albo unset() albo $pdo = null; albo po prostu same się zamkną po zakończeniu wykonywania skryptu.

PDO::exec() nie zwraca rekordów, używa się gdy nie potrzebujesz danych, przykładowo $pdo->exec("SET NAMES utf8");
PDO::query() to bezpośredni odpowiednik mysql_query, nie daje żadnych dodatkowych korzyści. Można używać kiedy dane zapytanie potrzebujesz wykonać raz, a zapytania nie budujesz z czegoś co user może wprowadzić, albo restrykcyjnie sprawdzasz co wprowadził.
PDO::prepare() a potem execute() dla utworzonego obiektu - umożliwia parametryzację - przygotowujesz zapytanie raz a potem wywołujesz z różnymi parametrami, znacznie przyspiesza wykonywanie wielokrotnych zapytań na przykład wyciągnij rekord dla jakiegoś id. Dodatkowo parametry te nie wchodzą bezpośrednio do tekstu zapytania co zabezpiecza przed sql injection. Ten sposób jest najbardziej polecany.
by_ikar
Do tego co mój przedmówca napisał, mogę dodać, że możesz sobie utworzyć jakiegoś buildera, i elegancko sobie składać zapytania wink.gif np tak:

1. $res = $database->select()->from('table')->where(array('column' => 'value'))->get();
  2.  
  3. foreach($res->fetchAll() as $key => $val)
  4. {
  5. // do something
  6. }

Oczywiście takiego buildera mógłbyś i zrobić bez PDO.
breaked
No tak, a co z tym skryptem co napisałem ? Gdybym zamiast PDO::query() zastosował PDO::prepare() to mogłoby być coś takiego ?
Ogólnie chcę coś zrobić, żebym nie musiał cały czas pisać tego try .. catch, bo to staje się męczące troche tongue.gif
Chyba, że jest na to jakiś inny sposób ?
Crozin
1. W PHP nie masz wymogu natychmiastowego przechwytywania wyjątku, więc nie musisz tego robić. Nic nie stoi na przeszkodzie by wyjątek został wyłapany przez jeden blok try..catch (gdzieś "wyżej"), wspólny dla wszystkich wywołań PDO::query().
2. Przechwytywanie wyjątku tylko po to by wyświetlić go na ekranie jest pozbawione sensu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.