Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jQuery problem z "aktywacją" mouseover
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
jakobkow
Witam wszystkich forumowiczów.
Mój pierwszy post dotyczy nastepującego problemu.

Napisałem następujący kod

1. $("#menu_element").mouseover(function() {
  2. $(this).stop(true,false).animate({ backgroundColor: "#999999", color: "#000000"}, 500);
  3. });
  4.  
  5. $("#menu_element").mouseleave(function() {
  6. $(this).stop(true,false).animate({ backgroundColor: "#000000", color: "#cccccc" }, 200);
  7. });

który jak widzicie powoduje płynne podświetlanie elementów menu. Kod działa poprawnie ale problem polega na tym, że bezpośrednio po
"załadowaniu" strony (kiedy pierwszy raz najadę kursorem myszy na element menu) kod się nie wykonuje (tak jakby nie istniał). Dopiero ponowne najechanie kursorem
na dany element menu powoduje poprawne podświetlenie lub wygaszenie tego elementu. Problem dotyczy wszystkich elementów menu (jeśli jest ich 20 to muszę na każdy z osobna najechać myszą aby ściemnianie i rozjaśnianie zadziałało poprawnie).
Czy ktoś z Was ma pomysł co może być przyczyną tego problemu? Jeśli tak to proszę o jakieś wskazówki bo ja jQuery używam dopiero od 2 dni.
kamil4u
1.
Cytat
jeśli jest ich 20 to muszę ...

Jak może być 20 skoro używasz #(id), a id jest unikalne. Jeśli już to użyj .(klasy)
2. Jak możesz to w przyszłości dodawaj jakiś kod HTML - teraz sam musiałem pisać, żeby zrobić odpowiednie testy smile.gif
3. http://jsfiddle.net/KVK8Y/ - tu działa, więc błąd musi być gdzieś indziej - zobacz, że żeby animować kolory potrzebujesz pluginu
4. Daj link do demo, żebyśmy mogli sprawdzić co zrobiłeś nie tak
5. Na pewno DOM za pierwszym razem jest załadowany? - http://api.jquery.com/ready/

jakobkow
Cytat(kamil4u @ 7.06.2012, 22:24:25 ) *
Jak może być 20 skoro używasz #(id), a id jest unikalne. Jeśli już to użyj .(klasy)

Tak z id dałem ciała, że aż mi głupio ale nie w tym tkwił problem.
Problem rozwiązałem, a polegał on na tym, że nie wyczyściłem w CSS pozostałości po wcześniejszych testch i do klasy,
która była przypisana do przycisknu, miałem określone HOVER, które powodowało zmianę tła na czarne.
Tak to jest jak się testuje coś na pałę.
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.