Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmienna w bazie danych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
eiliat
Cześć,

W bazie danych mam w pewnym miejscu, pomiędzy tekstem taką wstawkę:
  1. <?php echo $wstawka; ?>

W taki sposób pobieram dane:
  1. eval('?>' . $wynik->tresc . '<?php ');

wynik to obiekt mysql_fetch_object. Wszystko OK tylko jak zmusić skrypt, żeby to co wykonał w eval przerzucił to zmiennej a nie wyświetlił?
SmokAnalog
Wynik echo możesz wrzucać do bufora zamiast wypluwać na ekran. Poczytaj sobie o funkcjach bufora, zacznij od ob_start. Są bardzo przyjemne i prościutkie.

Wiedz jednak, że używanie eval, a już zwłaszcza w taki sposób jak Ty to robisz, jest bardzo niebezpieczne i świat może od tego wybuchnąć! smile.gif
eiliat
W jaki sposób to rozwiązać aby ocalić przestworza?
Mam duży fragment tekstu, w którym jest miejsce gdzie muszę wrzucić wartość, która jest opracowana przez skrypt w tym samym czasie co pobieranie danych z bazy?
SmokAnalog
Nie wiem jak jest napisany system, na którym pracujesz. Najprawdopodobniej najlepiej byłoby użyć czegoś na kształt dynamicznie interpretowanych znaczników, tzn. na przykład:
  1. Ojejku, mamy już {{ROK}} rok!

Skrypt odszukiwałby wstawek w formacie NA PRZYKŁAD {{X}} i zależnie od nazwy znacznika dynamicznie zwracał treść. Tak to się zwykle rozwiązuje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.