Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jakie stosujecie limity czasowe/ilościowe dla mailingu w cronie ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
jajcarzd1
Witam

Mam krótkie pytanie. Otóż wcześniej stosowałem wysyłkę newslettera dla użytkowników sklepu przez skrypt ajaxowy, który działał po uruchomieniu przez usera. Wysyłał on pojedynczo e-maile, zwiększając licznik widoczny dla użytkownika. Dla ilości około 8000 - 10000 tys. wysyłka trwała coś koło 2-4 godzin. Generalnie nie zauważyłm, aby serwer trafił się gdzieś na jakąś czarną listę.

Teraz akurat doszła dodatkowa grupa userów z innej części sklepu i ich ilość będzie oscylować w granicach 15 000 - 20 000 na chwilę obecną, dlatego wysyłkę przeniosłem już do cron-a. Dołożyłem opcję limitu czasowego i ilościowego, gdzie po przekroczeniu któregoś z nich skrypt kończy wykonywnie.

Pytanie dla osób które realizują taką bezproblemową wysyłkę przez crona i nie ich serwer nie trafił na żadną listę spamową. Co ile cyklicznie uruchamianie crona ? Jakie ilości e-maili wysyłacie, albo przez jaki czas ? Dodam że wysyłka jest realizowana pojedynczo dla każdego e-maila, ze względu na m.in. link do wypisania się z newslettera. Serwer jest dedykowany, więc tu akurat ograniczeń nie mam. Newsletter będzie wysyłany chyba nie częściej niż raz w miesiącu.

Dzięki i pozdrawiam.

No i jak tam nikt nie podzieli się taką krótką informacją ?
irmidjusz
A co tu pisać... u mnie skrypt wysyłał maila (po jednym) co ok. 5s na okrągło aż do wysłania wszystkich, a cron odpalał co minutę skrypt sprawdzający, czy wszystko ok. Pytanie jak szybko chcesz wysłać te newslettery. Jak nie masz ciśnienia, to niech wysyła powoli wink.gif
jajcarzd1
No ciśnienia jakiegoś strasznego nie ma, ale nie chciałbym tego wysyłać przez 3 dni. Średnio widzę że serwer wysyła około 5 na sekundę, więc pewnie będę odpalał co jakieś 6-10 minut i wysyłał po jakieś 300 - 500 szt.
wewior
To zwykle zależy od serwera. Zapytaj ich i to najlepiej kilka razy.
redeemer
Ja trzymam w bazie limity dla konkretnych serwerów pocztowych. I tak dla przykładu: buziaczek.pl, vp.pl, onet.eu, op.pl, poczta.onet.pl, onet.pl, poczta.onet.eu, amorki.pl, autograf.pl oznaczają onet.pl do którego nie może wyjść więcej maili w ciągu godziny niż określony limit.
jajcarzd1
Cytat(wewior @ 17.07.2012, 09:32:33 ) *
To zwykle zależy od serwera. Zapytaj ich i to najlepiej kilka razy.

Heh no tu akurat gości sami wynajmują ten serwer od firmy hostingowej więc conajwyżej stwierdzić potrafią, że nie powinno być problemu z wysylką i tyle

Cytat(redeemer @ 17.07.2012, 09:47:38 ) *
Ja trzymam w bazie limity dla konkretnych serwerów pocztowych. I tak dla przykładu: buziaczek.pl, vp.pl, onet.eu, op.pl, poczta.onet.pl, onet.pl, poczta.onet.eu, amorki.pl, autograf.pl oznaczają onet.pl do którego nie może wyjść więcej maili w ciągu godziny niż określony limit.

A jakie właśnie limity stosujesz dla takich serwerów ? Można gdzieś uzyskac takie info ?

redeemer
Cytat(jajcarzd1 @ 17.07.2012, 10:43:29 ) *
A jakie właśnie limity stosujesz dla takich serwerów ? Można gdzieś uzyskac takie info ?
Musisz się skontaktować z usługodawcą poczty i ich zapytać (np. z onet.pl). Czasami ich podejście jest indywidualne (np. pytają się o charakter serwisu, ile dziennie jest wysyłanych maili, jakie są limity itd.)
jajcarzd1
Cytat(redeemer @ 17.07.2012, 10:48:17 ) *
Musisz się skontaktować z usługodawcą poczty i ich zapytać (np. z onet.pl). Czasami ich podejście jest indywidualne (np. pytają się o charakter serwisu, ile dziennie jest wysyłanych maili, jakie są limity itd.)

Hmm no ciekaw jestem czy by coś odpisali sensownego. Chyba faktycznie spróbuję.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.