Witam
Mam krótkie pytanie. Otóż wcześniej stosowałem wysyłkę newslettera dla użytkowników sklepu przez skrypt ajaxowy, który działał po uruchomieniu przez usera. Wysyłał on pojedynczo e-maile, zwiększając licznik widoczny dla użytkownika. Dla ilości około 8000 - 10000 tys. wysyłka trwała coś koło 2-4 godzin. Generalnie nie zauważyłm, aby serwer trafił się gdzieś na jakąś czarną listę.
Teraz akurat doszła dodatkowa grupa userów z innej części sklepu i ich ilość będzie oscylować w granicach 15 000 - 20 000 na chwilę obecną, dlatego wysyłkę przeniosłem już do cron-a. Dołożyłem opcję limitu czasowego i ilościowego, gdzie po przekroczeniu któregoś z nich skrypt kończy wykonywnie.
Pytanie dla osób które realizują taką bezproblemową wysyłkę przez crona i nie ich serwer nie trafił na żadną listę spamową. Co ile cyklicznie uruchamianie crona ? Jakie ilości e-maili wysyłacie, albo przez jaki czas ? Dodam że wysyłka jest realizowana pojedynczo dla każdego e-maila, ze względu na m.in. link do wypisania się z newslettera. Serwer jest dedykowany, więc tu akurat ograniczeń nie mam. Newsletter będzie wysyłany chyba nie częściej niż raz w miesiącu.
Dzięki i pozdrawiam.
No i jak tam nikt nie podzieli się taką krótką informacją ?