Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Polskie Znaki (php I Mysql)
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
SET
1. wrzuciłem do bazy nazwę wykorzystującą literę 'ą'
2. teraz próbuję ją wyświetlić
3. niestety zamiast tej litery wyświetla mi znaczek 'x'

moim zdaniem problem tkwi w kodowaniu bazy danych (MySQL 4.0.20d),

ustawiłem kodowanie na stronie WWW, w konfiguracji apacha (2) i w php 5.0, jest jeszcze jedna rzecz (dziwna), otóż gdy zapisałem rekord używając małych liter (z poziomu wiersza poleceń) oraz użyciu funkcji strtoupper($nazwa) wyświetliło poprawnie literę, niestety była to 'mała' litera 'ą' a nie duża 'Ą' (reszta była 'duża')

więc wpisałem dużymi literami nazwę (z poziomu cmd) i wyświetliłem: echo $nazwa i w miejsce Ą pojawił się znak 'x'

czytałem że trzeba zrobić coś takiego :
"Należy przekompilować MySQLa z opcjami --with-charset=latin2 i
ewentualnie --with-extra-charsets=all" w celu zmiany kodowania bazy MySQL ale jak to zrobić?

ewentualnie jakie są inne sposoby zmiany kodowania bazy MySQL ?

z góry dzięki za odpowiedź

update: wykorzystałem encje "Ą" i wszystko gra, no chyba że Macie ciekawsze rozwiązanie tego problemu, pozdrawiam
y3ti
ja zawsze kompilowalem mysql na ISO-8859-2 (latain2), ew. korzystalem juz ze skompilowanych binarek.

Dziwi mnie tylko, ze zamiast polskich ogonkow wyswietlane sa znaki x, a nie krzaczki.

W manualu MySQL znalazlem tylko cos takiego

http://dev.mysql.com/doc/mysql/en/Character_sets.html
SET
z małymi literami nie ma problemu, tylko jak zapisze dużymi to zaczyna się problem "małego iksa"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.