Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: WebSocket & PHP - opinie i ocena - czy warto?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
modern-web
Jak w temacie, chciałbym dowiedzieć się co sądzicie o protokole WebSocket i jego zastosowaniach w połączeniu z PHP. Może macie jakieś doświadczenia z tą technologią i opinię, którą chcielibyście się podzielić?

Pozdrawiam!
d3ut3r
Podstawową zaletą Moim zdaniem jest dwukierunkowość połączenia, niesie to ze sobą zyski w postaci choćby wydajności aplikacji. Dotychczas komunikacja aplikacji webowej z serwerem, była jednostronna czyli przeglądarka pytała serwer odpowiadał. AJAX był sporą rewolucją ale nadal mieliśmy do czynienia z jednostronną komunikacją i aby np napisać chat musieliśmy wysyłać co określony czas nowe zapytanie aby zaktualizować dane.

!*!
Dobra rzecz, przydatne w czymś tak prostym jak chat i rozbudowanych grach.
erix
Cytat
Może macie jakieś doświadczenia z tą technologią i opinię, którą chcielibyście się podzielić?

Głównym problemem jest to, że ta technologia, to - oficjalnie - szkic. Przypomnę tylko, że przez dobre kilka miesięcy była zablokowana w niektórych przeglądarkach ze względów bezpieczeństwa.

Bez fallbacków na tradycyjne rozwiązania nie ma to sensu, niestety...
thek
Ja także bym się tylko póki co zapoznał. W związku z problemami bezpieczeństwa jest domyślnie wyłączana i tym samym jej użycie jest ograniczone. Co do fallbacku to da się...
http://code.google.com/p/jquery-graceful-websocket/
CuteOne
Zastanawialiście się kiedyś do czego można użyć WebSockets? Pomijając czaty i gierki, które można tworzyć w javie/flashu to tak naprawdę nie ma większego zastosowania - a jeżeli ma to ja go do dzisiaj nie spotkałem. Dodatkowym minusem są koszty - nie wielki odsetek firm stać(lub jest to dla nich opłacalne) na utrzymanie dedyka a bez niego nie ma co marzyć o własnym WS smile.gif

ps. próbowałem odpalić serwer pod WS na wirtualce to 3h później dostałem upomnienie od admina - taka mała adnotacja dla tych co chcieli by stawiać serwery na wirtualach
vokiel
Jeśli mamy 2 skrypty robiące to samo. Jeden na socket'ach drugi odpytuje serwer co 5 sekund, to według mnie, dla serwera lepszy jest socket. Jeśli socketem zabijasz serwer, to jeszcze bardziej zabijesz go ciągłym odpytywaniem. Przewaga socketa rośnie wraz z ilością korzystających na raz klientów, maleje wraz z czestotliwością wiadomości.
redeemer
Cytat(vokiel @ 27.07.2012, 09:27:43 ) *
Jeśli mamy 2 skrypty robiące to samo. Jeden na socket'ach drugi odpytuje serwer co 5 sekund, to według mnie, dla serwera lepszy jest socket. Jeśli socketem zabijasz serwer, to jeszcze bardziej zabijesz go ciągłym odpytywaniem. Przewaga socketa rośnie wraz z ilością korzystających na raz klientów, maleje wraz z czestotliwością wiadomości.
Jeszcze jedną alternatywą jest Ajax Push, gdzie połączenie "wisi" i czeka na event od serwera, a nie wysyłany jest request co jakiś interwał.
hind
@redeemer: tak zwany long polling
CuteOne
@vokiel: i wracamy do mojego pytania - czy widziałeś coś innego(sensownego) niż gierki lub czaty, które stoją na WS? To mówi samo za siebie... jeden wielki niewypał
erix
Widzieć nie zobaczysz, bo ta technologia, to dopiero szkic...
CuteOne
Erix rozumiem naprawdę ale sporo czasu już upłynęło od momentu pojawienia się tej rewelacji - pamiętam jak pierwszy raz przeczytałem o połączeniu WS z node.js jako następcach PHP i ajaxa. Wyszło jak wyszło.

Teraz takie pytanie - która firma zainwestuje kasę w WS gdy ma tańszą alternatywę w postaci AJAXA (trzeba do tego dodać jQuery - każdy go zna = tańsza siła robocza)?
erix
Cytat
Erix rozumiem naprawdę ale sporo czasu już upłynęło od momentu pojawienia się tej rewelacji - pamiętam jak pierwszy raz przeczytałem o połączeniu WS z node.js jako następcach PHP i ajaxa. Wyszło jak wyszło.

A W3C nadal to trzyma w statusie szkicu, dziury bezpieczeństwa też w tym znajdują, producenci włączają/implementują obsługę kiedy im się spodoba (co jest wypadkową działań W3C).

Cytat
Teraz takie pytanie - która firma zainwestuje kasę w WS gdy ma tańszą alternatywę w postaci AJAXA (trzeba do tego dodać jQuery - każdy go zna = tańsza siła robocza)?

Tu nie chodzi o kasę, tylko o rentowność. Wykorzystanie WS nie jest takie trudne; gorzej z tym, że można kasę utopić, gdy się okaże, że znaleźli jakiegoś kolejnego babola w technologii i znowu wyłączą jej obsługę w popularnych przeglądarkach.
!*!
Cytat
Tu nie chodzi o kasę, tylko o rentowność. Wykorzystanie WS nie jest takie trudne; gorzej z tym, że można kasę utopić, gdy się okaże, że znaleźli jakiegoś kolejnego babola w technologii i znowu wyłączą jej obsługę w popularnych przeglądarkach.

Co nie zmienia faktu że sam WS jest świetny wink.gif a projekty pokroju gier, nie są za 2k zł, więc raczej powstaje w nich kilka rozwiązań.

hind - dzięki za przypomnienie nazwy (long polling).
hind
ja widzę przyszłość z WS w aplikacjach webowych i pubsub, kiedy chcemy mieć reakcję natychmiastową. Budowanie interfejsu w HTML w przeglądarce a przez WS transportować wszystkie eventy do i z aplikacji uruchomionej na serwerze. Od model MVC
vokiel
Zastosowań można znaleźć wiele, zwłaszcza biznesowych jak chociażby wspólna praca nad jednym dokumentem.
Ze względu na zawirowania ze standaryzacją i implementacją w przeglądarkach jedynym rozwiązaniem jest zamrożenie wybranej wersji przeglądarki i stworzenie aplikacji do niej dedykowanej. Taki intranetowy system, w dużej korporacji, gdzie można wymusić jedyną właściwą przeglądarkę, w jednej wersji u wszystkich. Tak jak kiedyś było robione z IE i dedykowanymi kontrolkami ActiveX.

Tylko tak jak piszecie, kto zechce wchodzić w coś takiego, z góry narzucać sobie takie ograniczenia. Dodatkowy RAM do serwera wyjdzie o wiele taniej i mniej problematycznie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.