Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: przyciemnione tło ale działający przycisk
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
miccom
Witam.
Szukam sposobu na wykonanie "poradnika" dla nowych użytkowników...
Myślę nad czymś takim, aby po kliknięciu przycisku PORADNIK strona przyciemniła się, wtedy chciałbym pokazać okienko z instrukcją i odsłonić tylko część strony, np. konkretny przycisk czy link smile.gif, po kliknięciu w ten link, przyciemniam kolejną stronę, wyświetlam okienko z kolejną instrukcją...i tak aż do zamierzonego celu.
Jak wykonać takie zadanie?
Proszę o pomoc i propozycje.
Pozdrawiam.
miccom
Crozin
  1. Pobierasz sobie lokalizację elementu względem początku dokumentu oraz jego wymiary. To będzie obszar, który będzie miał pozostać nieprzyciemniony, z możliwością kliknięcia w niego.
  2. Tworzysz sobie cztery elementy DIV, z półprzeźroczystym tłem, które będą miały pozycjonowanie absolutne (CSS: position: absolute).
  3. Dla każdego z czterech DIV-ów ustalasz odpowiednią wysokość, szerokość oraz lokalizację.
  4. Powinieneś całą procedurę powtórzyć w przypadku zmiany rozmiaru dokumentu/okna przeglądarki.
miccom
O widzisz... o tym nie pomyślałem smile.gif
Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły/propozycje?
kamil4u
Ew. mógłbyś używać odpowiednio z-index*, ale to nie jest najlepszy sposób. Pomysł Crozin-a wydaje się lepszy, gdyż nie musisz ingerować w CSS danej strony, poza tym jest to wbrew pozorom łatwe do zrobienia smile.gif

*W skrócie masz warstwę przyciemnioną z małym z-indexem. Konkretnemu elementowi( np. link ) zmieniasz odpowiednio styl( zIndex i ew. position ), dzięki czemu jest on wyżej. Jak chcesz, żeby miał odpowiednią obwódkę( prostokątną ) zmieniasz jeszcze HTML, to jest opakowujesz dany element w div-a.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.